Diners

La inflació es va enfilar fins al 0,8% al juliol a Catalunya

L’Índex de Preus de Consum (IPC) interanual es va situar en el 0,8% al juliol a Catalunya, una dècima superior a la registrada el mes de juny, segons ha informat aquesta setmana l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En el conjunt d’Espanya, l’IPC va quedar al juliol en el 0,5%, la qual cosa suposa una dècima més que el mes anterior, influït per l’evolució de fruites i carburants.

La taxa, avançada a la fi de juliol per l’INE, és la segona més baixa en el que va d’any -després del 0,4% que es va registrar al mes de juny- i manté l’evolució dels preus en mínims de fa tres anys.

La taxa anual de l’IPC ha augmentat al juliol en onze comunitats i s’ha mantingut en les sis restants. Els majors increments es produeixen a les Balears, Canàries, Castella-la Manxa, Galícia, Murcia i Castella i Lleó, amb pujades de dues dècimes.

No obstant això, Navarra (1%), Catalunya i el País Basc (0,8%) són les comunitats amb una taxa anual de l’IPC més elevada. A Catalunya, la taxa internual ve impulsada, principalment, per l’increment dels preus en el sector de l’hostaleria i la restauració (2,3%) i de l’alimentació i les begudes no alcohòliques (1,7%).

També augmenten els preus de l’ensenyament (1,2%), el parament (1,1%) i el vestit i el calçat (0,8%), mentre que cauen els de l’habitatge (-1,2%).

A Catalunya, els augments més destacats s’han produït en la categoria de restaurants i hotels (+2,3%), aliments i begudes no alcohòliques (+1,7%) i a l’ensenyament (+1,2%). També s’han produït increments en el calçat i les seves reparacions (+1,6%) i els serveis postals (4,8%). Cau l’habitatge (-1,2%) però puja el lloguer (+1,8%). Un altre descens rellevant es troba en els preus relacionats amb l’electricitat i el gas, amb un -5,2%.

És la segona vegada des del mes de gener del 2018 que l’IPC se situa per sota l’1%, després que aleshores fos del 0,9% i el mes passat es moderés fins el 0,7%, la taxa més baixa des del 2016. A més, respecte al conjunt de l’Estat, és tres dècimes superior, ja que la mitjana es va situar en el 0,5%.

Al conjunt d’Espanya, la taxa de variació anual de l’IPC també ha augmentat una dècima i ha passat del 0,4% del juny al 0,5% al juliol. Aquest repunt s’explica per l’augment dels preus en l’alimentació i les begudes no alcohòliques, amb variacions del 0,9%, i el transport, que han pujat 0,5 dècimes, per l’increment de preus dels carburants davant el descens de l’any passat.

D’altra banda, l’habitatge ha retallat dues dècimes la taxa interanual, fins al -1,7% per l’estabilitat dels preus del gas enfront del repunt registrat un any abans, mentre que la taxa anual d’hotels, cafès i restaurants ha baixat dues dècimes, fins al 2%, a causa que els preus dels serveis d’allotjament han pujat menys que el 2018.

To Top