Terrassa

Els alumnes d’ESO del INS-escola Pere Viver faran classe de tarda

La ciutat estrenarà el curs vinent l’Institut-escola Pere Viver, el primer d’aquesta tipologia que es posa en marxa a Terrassa. El nou centre té com a principal valor afegit el fet de ser un model integrat d’escolarització (3-16 anys) en un mateix espai que, en aquest cas, és l’edifici de l’actual Escola Pere Viver d’infantil i primària.

El nou Institut-escola Pere Viver desenvoluparà un projecte pedagògic de continuïtat des d’infantil i primària fins a ESO. El centre, doncs, incorpora la secundària obligatòria, la qual cosa permet que els alumnes que acaben la primària no hagin de canviar de lloc per cursar l’ESO.

El centre del Pla del Bonaire començarà amb dues línies de secundària i amb 50 alumnes matriculats. Els docents afronten la nova etapa amb molta il·lusió i fa dies que treballen intensament perquè al setembre estigui tot a punt. Lídia Jové, que encapçala l’equip directiu, ha explicat que fa dies que es treballa en diversos escenaris com són els aspectes pedagògics, organitzatius i els espais. I es fa juntament amb el grup docent de secundària que s’incorpora per l’ESO i que consta de cinc professionals a jornada completa i un a jornada parcial.

matí i tarda per a tothom

El fet de ser institut-escola contempla que el centre ha de fer horaris de matí i tarda per a tot l’alumnat. Així, l’ESO seguirà la normativa del departament d’Educació i farà horaris de matí i tarda. Jové ha explicat que s’ha optat per distribuir les hores lectives en tres dies de jornada concentrada (de dimecres a divendres, de 8 h a 14.30 hores ) i dos de partida (dilluns i dimarts, de 8 a 13 h i de 15 a 16.30 h).

Aquest serà el primer canvi que notaran els alumnes d’ESO del Pere Viver respecte als seus companys que cursaran aquesta etapa en altres centres públics de la ciutat. “El model d’institut-escola a Catalunya – diu Jové- té com a requisit a l’ESO que has de fer com a mínim dues tardes a la setmana. És la norma que tenen tots els instituts però que, amb el temps, s’ha convertit en una excepció perquè la gran majoria fa jornada concentrada fins al migdia”. El director de Serveis Territorials d’Educació, Jesús Viñas, amplia els detalls. “La norma vigent diu que l’institut ordinari ha de distribuir l’ESO en horari de matí i tarda (dues o tres tardes). El que passa és que poden demanar l’ horari compactat i des de fa temps tots els de Terrassa ho fan. La sol·licitud s’ha de fer cada any i Educació ha de donar l’autorització”.

Els nous alumnes d’ESO del Pere Viver també podran quedar-se a dinar al centre on el servei de menjador ja està consolidat. Jové creu que no seran molts alumnes, ja que quan són més grans, si viuen a prop, opten per anar a casa. “Pel que provenen de 6è de primària, sobretot els que tenen beca, és una garantia. No hi havia gaires alumnes de 6è al menjador, vuit o deu, pel que no suposarà cap problema per encabir-los”.

El director de Serveis Territorials destaca la importància d’aquesta oferta pels alumnes d’ESO. “El model de l’institut-escola ha de cobrir, precisament, aquest buit que ara tenim a l’ESO on manca aquest servei i no donem continuïtat als alumnes usuaris de primària. A l’ESO han de canviar de centre i si van a un institut, no hi ha menjador”.

És per aquest motiu que els centres, amb col·laboració amb l’Ajuntament i altres institucions i entitats, van posar en marxa programes social als instituts Mont Perdut, Santa Eulàlia, Cavall Bernat i Nicolau Copèrnic. Són accions que van més enllà de cobrir la necessitat del dinar perquè van acompanyades d’activitas socieducatives. Aquest darrer aspecte també queda més o menys cobert en el model de l’institut-escola. Hi haurà oferta d’activitats a 1r d’ESO cada dia de la setmana gestionada per l’Ampa, segons la directora.

Horaris, menjador i activitat extraescolars són tres serveis que s’integren al nou projecte 3-16 que, fins ara, no té precedents a Terrasssa. Tot formant part d’una línia de treball que doni identitat, qualitat i coherència al màxim. Jové diu, per exemple, que hi haurà iniciatives de l’escola que seguiran a l’ESO com, per exemple, la lectura diària a classes (30 minuts) i el treball sobre les emocions. “Som els primers a posar en marxa el nou model i no es coneix gaire. Hem de treballar molt per difondre’l però estem segurs de què és un model sòlid i vàlid”. Les famílies, segons comenta, ho han rebut molt bé. “Les mares i pares de 6è ens donen molts ànims, seguretat i confiança”.

La transformació del centre en institut-escola ha suposat la reforma d’espais per aules i per l’aula d’informàtica. També hi haurà injecció del material necessari per l’etapa i dotació econòmica.

L’Institut-escola Pere Viver i Aymerich compta amb una llarga trajectòria. És va inaugurar l’any 1975 al cap de poc temps de la construcció del grup de habitatges del Pla del Bonaire. L’escola va ser un dels primers serveis que va tenir el barri. Els primers anys acull tota la població en edat escolar de la zona i va arribar a tenir més de 1000 alumnes. En l’actualitat el centre és de doble línia i el curs vinent preveu acollir 475 alumnes, 50 dels quals seran els nous de 1r d’ESO.

1975

És la data d’inauguració de l’escola Pere Vivir.

To Top