No sense els meus gossos. Ell va dir i va reiterar que no anava a cap lloc sense els seus gossos, que estaven allà, en el cotxe parat per la Policia Municipal. Que no marxava a fer cap prova d’alcoholèmia, malgrat que a això li instaven els agents després de l’accident. El cotxe conduït per l’acusat s’havia estavellat contra un altre en l’avinguda del Pintor Mir. El conductor es va negar acudir a la Prefectura per a fer les proves, malgrat els símptomes d’embriaguesa que presentava, i va ser imputat i acusat, i ha estat condemnat per un delicte contra la seguretat viària “per conducció sota la influència de begudes alcohòliques”. La pena: 1.620 euros de multa i privació de dret a conduir vehicles durant un any i un mes.
A les 4.30 de la tarda del 28 de març del 2012, l’automòbil manejat per l’acusat circulava per l’avinguda del Pintor Mir, en Les Arenes-La Grípia-Can Montllor. Anava darrere d’un altre vehicle que va minorar la seva velocitat en arribar a un pas de vianants. Però el cotxe del processat no es va detenir i va impactar contra la part posterior de l’altre. Van arribar agents de la Policia Municipal.
El conductor causant de l’accident havia pres uns quants gin-tonics, segons va admetre ell mateix en el jutjat. Això va ser després. El dia dels fets, els policies van apreciar en l’infractor símptomes clars d’embriaguesa: fort olor a alcohol, parla pastosa i repetititiva, ulls brillants i enrogits, comportament agressiu, dificultats de coordinació, deambulació vacil·lant, variacions de l’estat d’ànim. No només els guàrdies van notar els signes d’intoxicació etílica: també l’altre conductor, que va parlar de la falta de coordinació i de l’agressivitat de l’implicat.
Dos policies locals van comminar a l’infractor a realitzar les proves d’impregnació alcohòlica. Però l’home portava dos gossos de grans dimensions en el seu automòbil i va deixar clar als agents que no s’anava sense els seus animals. Ells, els guàrdies, el van informar del que podia implicar la negativa i van proposar al conductor que altres dos agents custodiessin als cans mentre ells dos l’acompanyaven a la Prefectura per a efectuar els tests de precisió. Ell ho tenia clar: no.
A la banqueta
L’assumpte va arribar als jutjats i l’acusat es va asseure en la banqueta. El jutjat penal número 3 de Terrassa li va imposar una pena de nou mesos de multa, amb una quota diària de 6 euros, i la privació del carnet durant un any i un mes, com a autor d’un delicte contra la seguretat viària per conducció sota la influència de begudes alcohòliques. No obstant això, la sentència el va absoldre del delicte de negativa a sotmetre’s a les proves, i d’una falta de desobediència als agents de l’autoritat.
Així i tot, el conductor no va quedar conforme i va recórrer davant l’Audiència Provincial, en considerar que els símptomes d’embriaguesa enumerats no constituïen prova suficient per a la condemna. L’accident tampoc era prova de la influència de l’alcohol en la conducció.
No hi havia resultats del test d’alcoholèmia, perquè l’encausat no el va fer, però a l’efecte de responsabilitat penal serveixen els testimoniatges dels agents i de l’altre conductor, segons el tribunal, que ha confirmat la primera resolució. Creu acreditat que l’acusat havia ingerit alcohol, com ell mateix va admetre en la instrucció. Això dels gin-tonics.
Ratificació
Un agent va ratificar l’indicat en l’acta el dia dels fets, aquells símptomes, els ulls brillants, la parla pastosa, el comportament insultant i irrespectuós, l’estat d’ànim canviant, tots ells senyals reveladors de l’influx etílic. I el testimoni, l’altre conductor, va advertir així mateix la simptomatologia.
La falta de reflexos i la incapacitat per a adaptar la velocitat a les circumstàncies de la circulació són també “indicis inequívocs de la influència alcohòlica”, destaca l’Audiència Provincial de Barcelona en la resolució que corrobora la sentència condemnatòria.