Diari de Terrassa

Més de la meitat del comerç afirma que ha mantingut o augmentat vendes

El comerç català no acaba d’aixecar el cap. L’enquesta de salut del sector corresponent a l’estiu 2019 de l’Escola Universitària de Comerç mostra un lleuger increment dels comerços que han millorat vendes entre gener i juliol, però aquesta és l’única notícia positiva d’un estudi que s’elabora amb l’opinió majoritària dels propietaris i gerents de dues mil botigues catalanes.
En el capítol de les vendes, un 56% dels comerciants afirmen que han mantingut o han millorat la sortida de producte els darrers sis mesos. Un de cada tres (32%) ha millorat vendes respecte a 2018, que va ser un mal any, però encara no arriba al percentatge d’increment de resultats dels anys 2015, 2016 i 2017.
Els comerços que mantenen els nivells de sortida de producte són menys, com també els que perden vendes, que han baixat percentualment. El 2018 eren més de la meitat del comerç i al primer semestre de 2019 són el 44% dels establiments.
Per un col·lectiu important dels comerciants continua la davallada de les vendes, factor que porta a molts a tancar l’establiment. La darrera enquesta de salut del comerç d’Escodi és en la que més participants, un 22%, afirmen haver baixat persianes. Els que han obert noves botigues són només un 11%
Escodi diu que els marges comercials s’estan ressentint des de fa anys arran d’un canvi en els hàbits de compra dels consumidors, que surten a la recerca del preu més econòmic. Els comerciants retalles marges comercials per estimular les vendes “amb el conseqüent perill de la pèrdua de beneficis i qualitat de l’oferta. A molts comerciants no els és suficient vendre més, ja que amb marges tan baixos acaben tenint menys beneficis”.
A l’enquesta, un 66% dels establiments consultats afirmen que han mantingut marges, la xifra més alta dels darrers 7 anys. Els que han incrementat beneficis són un 9% i els que han vist caure els marges comercials són un de cada quatre (25%), tot i que la xifra és inferior a la de 2018.
Escodi apunta que l’aparent millora “pot ser ilusòria, ja que 2018 va ser un molt mal any”.
La dada dels beneficis està en sintonia amb els indicadors anteriors de marges i caigudes de vendes. La majoria dels enquestats, un 45%, afirmen que hi han reduït beneficis aquests any.
L’enquesta d’Escodi analitza dos factors a l’hora de valorar els motius de la davallada de les vendes: l’evolució del trànsit a les botigues i el comportament dels consumidors.
Set de cada deu enquestats mesuren el flux de clients i la meitat, un 51%, afirmen que en els darrers sis mesos el trànsit ha baixat. Un de cada tres comerços afirma que l’entrada de consumidors al seu establiment ha estat més gran. Són més que l’any anterior.
Factors com la presència de més gent passejant pels carrers comercials, les innovacions aplicades a la botiga, l’estímul de la venda online, amb recollida de producte a la botiga o les promocions són valorats pels enquestats com a determinants per tancar un bon balanç.
Respecte a les raons per les quals les vendes baixen, els comerciants es centren en dos que s’ha consolidat com a factor de canvi: la gent té menys ganes de comprar i l’increment de les vendes online.
Factors com el climatològic, que a 2018 va ser un dels mencionats pels botiguers, o els sociopolítics, que haurien justificat la pèrdua de vendes a la convulsa tardor de 2017, ja no són vigents. Avui quatre de cada deu comerciants estan convençuts que amb la proliferació d’outlets, establiments baix cost, marques blanques, “hard discount” o descomptes online, el client cerca el menor preu i cada cop “té menys ganes de gastar” afirmen.
La repercussió de les compres online en la baixada del trànsit a les botigues i els canvis en els hàbits de compra repercuteixen en la crisi a les botigues físiques. “El nou consumidor cerca l’estalvi de productes bàsics, però gasta més en experiències i cura personal, creixent el consum de gimnasos, restaurants, estètica, etc”, afirma l’estudi d’Escodi.

To Top