Quan es parla de sostenibilitat a les empreses sempre s’enfoca en l’ecologia i aspectes relacionats amb el medi ambient. Però cal tenir en compte que les empreses tenen altres exigències per a ser sostenibles en les seves activitats. Les empreses es mouen en un entorn on altres aspectes les afecten, i no pas poc. De fet podríem dir que la sostenibilitat es mou en tres eixos, l’ambiental, l’econòmic i el social. Serien per tant tres aspectes a tenir presents en la sostenibilitat.
La idea bàsica darrera de la sostenibilitat ambiental és que els recursos no són il—limitats i, per tant, se n’ha de fer un us auster i eficient. Cal tenir present que tot allò que no existeix de manera il—limitada cal cuidar-ho, per tal de vetllar per les futures generacions. Així doncs les alternatives que s’escullin ara han de tenir present que allò que utilitzem no es troba a l’abast nostre sempre que ho necessitem sinó que hi ha certes restriccions i calen alternatives per estudiar quines opcions poden ser possibles en cada cas. Per tant les empreses han de prendre decisions estratègiques que la facin avançar cap a ser més sostenible medi ambientalment. Aquest aspecte de la sostenibilitat és bàsic, i actualment és imprescindible que cadascú de nosaltres en cada decisió que prenguem, mirem la millor manera de generar els mínims residus possibles, utilitzar els recursos de manera racional, reciclar, i minimitzar l’impacte negatiu que té emprar massa recursos limitats. Això que individualment hem de fer, les empreses també ho han de fer, per tant la sostenibilitat ambiental és un requeriment de qualsevol estratègia empresarial i de qualsevol persona conscient, tant si actua com a directiu, com si actua com a client, és a dir, en tots els àmbits de la vida.
La idea bàsica de la sostenibilitat econòmica i que de fet de manera natural sempre s’ha tingut en compte, és que les empreses han de generar uns mínims recursos per a poder tenir continuïtat. Aquesta idea, que es pot posar dins de la sostenibilitat en el fons ha estat sempre present. I aquesta idea no es troba deslligada de la sostenibilitat ambiental, perquè de fet aquesta darrera aporta restriccions a la primera. No es pot ser sostenible econòmicament de qualsevol manera, sinó que s’han de generar recursos sent sostenibles medi ambientalment.
La tercera sostenibilitat és la social. Les empreses es troben dins de la societat i molts dels recursos que empren són persones que hi treballen i que depenen de l’empresa per a garantir la seva subsistència econòmica. També extreuen els seus recursos dels clients, a qui aporten solucions a determinades necessitats que tenen. I també aporten recursos als proveïdors, entre altres. Cal tenir present que la sostenibilitat social està totalment vinculada a la sostenibilitat econòmica, doncs una empresa sense persones és impossible que siguin sostenible. Però anirem més enllà. Si les empreses haguessin de triar una de les sostenibilitat com a bàsica i potenciadora de les altres, aquesta seria la sostenibilitat social. Sense persones no hi ha empresa, però amb les persones adequades l’empresa pot acabar incrementant la seva sostenibilitat econòmica i medi ambiental. Les empreses que cuiden el talent i que tenen en compte les persones que les ajuden a avançar acaben focalitzant els seus esforços en uns valors concrets, que precisament es potencien a través de les persones que els practiquen. Aquests valors, quan s’enfoquen amb el tracte just i el compromís recíproc, acaben generant satisfacció i per tant millorant la participació en qualsevol aspecte o canvi que s’hagi de generar, encara que a curt termini fins i tot no sigui favorable o agradable. Una empresa compromesa amb la seva gent, conscient de ser sostenible socialment acabarà generant un avantatge competitiu enfocat en la sostenibilitat econòmica i ambiental.
Dr. (Ph.D.) en Direcció d’empreses, IESE Business School Sòcia de l’assessoria Getapartner.
natalia.cuguero@getapartner.com