Terrassa

Arrenquen els casals d’agost per garantir un àpat als infants

a vuit anys que la devastadora crisi econòmica que travessava el país van portar l’Ajuntament de Terrassa a implantar els casals d’agost per garantir, un cop acabat el curs escolar, un menjar al dia als nens de famílies amb problemes econòmics. Des de llavors el servei, que va arrencar com una prova pilot, s’ha consolidat a la ciutat i s’ha anat ampliant amb programes com el de les targetes moneder.

Aquest any tornen els dos programes socials, que en el seu conjunt beneficiaran mig miler d’infants, garantint les seves necessitats alimentàries i incidint en l’acció socioeducativa i de lleure.

Els casals d’agost arrenquen avui amb 225 places. D’aquestes, 165, és a dir el 70%, estan cobertes per infants derivats des de serveis socials i als que l’Ajuntament els paga el 100% del cost de la plaça. La resta corresponen a places obertes destinades a infants que no siguin usuaris dels serveis socials o no estiguin vinculats a les entitats de lleure organitzadores. Aquestes places estan subvencionades al 50%. D’aquesta manera es vol potenciar la inclusió i tenir espais de lleure normalitzadors i integradors. L’Ajuntament pot portar a terme aquest servei gràcies, també, a la implicació de 5 entitats de lleure.

El casal que donarà el tret de sortida serà l’Esplai La Fàbrica, que obrirà les seves portes de l’1 al 30 d’agost. L’esplai INSOC Guadalhorce i el Grup de Colònies de Ca n’Anglada oferiran casals del 5 al 30 d’agost, mentre que l’Esplai Can Parellada començarà el 12 d’agost i s’allargarà fins a finals de mes. Finalment, l’esplai Tu Tries oferirà aquests casals del 26 d’agost al 6 de setembre, ambdós inclosos.

L’equip de govern remarca que la implicació de les entitats de lleure representa un valor afegit al projecte, gràcies al seu coneixement de l’entorn i el territori, així com a la seva experiència en el treball amb la infància des de l’educació en valors. D’aquesta manera, el programa municipal que va arrencar com a prova pilot d’emergència fa vuit anys continua en marxa per garantir l’àpat del migdia, un cop acaba el curs escolar, i potenciar el lleure educatiu amb tallers, jocs, sortides, piscina i altres activitats de reforç educatiu.

Targetes moneder
Paral·lelament als casals, els serveis socials municipals, en col·laboració amb Creu Roja, tornaran a posar en marxa el programa de targetes moneder durant el mes d’agost. Mitjançant aquest programa, les famílies beneficiàries disposen d’una targeta moneder per infant, que els permet fer la compra en establiments alimentaris conveniats, amb l’objectiu de fomentar l’autonomia en la compra, així com l’accés a productes frescos.

Per rebre aquest ajut les famílies han hagut de participar en accions de formació relacionada amb l’aprofitament del menjar, l’economia domèstica, el reciclatge o la millora dels hàbits alimentaris. Aquestes accions constitueixen el punt fort del projecte perquè permeten apoderar les famílies en la gestió de la seva vida diària. Aquest any, els serveis socials municipals han lliurat targetes a 200 famílies, amb un total de 312 infants, per al programa específic de l’agost.

L’Ajuntament ha invertit per aquest mes d’agost més de 95 mil euros en atenció social d’infants en situació de vulnerabilitat entre aquests dos projectes.

El pressupost
La inversió municipal pels casals i el programa de targetes moneder ascendeix aquest any a 95 mil euros

To Top