Diners

El creixement dels ingressos permeten al BBVA pujar un 6% el seu benefici fins juny

Entre gener i juny, el Grup BBVA va guanyar 2.442 milions d’euros. En el segon trimestre, el benefici es va elevar fins a 1.278 milions d’euros, un 10% més enfront del primer trimestre de l’any. En termes interanuals, el benefici trimestral va ser un 6% més si s’exclou BBVA Xile, és a dir, amb el mateix perímetre de negoci; o un 2,6% més, en incloure BBVA Xile. Aquest resultat es va veure impulsat pel fort creixement dels ingressos recurrents, amb un augment de doble dígit en el marge d’interessos, i pels menors sanejaments crediticis. El marge d’interessos del Grup BBVA va avançar un 7,4% en el primer semestre enfront del mateix període de 2018 en termes corrents (+9,9% en termes constants) fins als 8.987 milions d’euros, amb una evolució positiva en la major part de les àrees de negoci. Per part seva, els ingressos per comissions netes van aconseguir 2.470 milions d’euros (+1,0% en euros corrents; +2,8% en constants). La suma de totes dues línies, considerades els ingressos recurrents del negoci bancari, van créixer un 6,0% (+8,3% en termes constants), aconseguint els 11.457 milions d’euros.

Malgrat la reducció dels resultats d’operacions financeres (*ROF), el marge brut va aconseguir 11.989 milions d’euros en el semestre, un 3,7% més que en el mateix període de l’any anterior (+6,0% en termes constants).

Continua la tendència de contenció de les despeses d’explotació (+2,3% a tipus de canvi corrents; +3,9% a tipus constants), que van créixer per sota del 6,3% d’inflació faig una mitjana de registrada als països en els quals BBVA està present. En conseqüència, el ràtio d’eficiència va continuar millorant, i es va situar en el 49,0%, 41 punts bàsics per sota de la dada de 2018 (en termes constants), i significativament inferior a la mitjana dels bancs europeus comparables. Així, el marge net va aconseguir 6.115 milions d’euros en el semestre, la qual cosa suposa un augment del 5,2% enfront del mateix període de l’any passat (+8,2% en euros constants).

Inversió creditícia
A Espanya, la inversió creditícia va créixer un 0,8% respecte a juny de 2018, impulsada pels segments més rendibles (negocis retail, empreses mitjanes i consum i targetes de crèdit). Els recursos de clients van créixer, així mateix, un 2,2% en termes interanuals, gràcies als dipòsits a la vista. Espanya va guanyar 734 milions d’euros en el semestre, un 1,7% menys que en el primer semestre de 2018, degut principalment a la menor aportació dels ROF. No obstant això, en el segon trimestre va guanyar un 13% més respecte al trimestre previ, gràcies, en bona mesura, al bon comportament del marge d’interessos (+5% en el mateix període). Cal destacar també la positiva evolució de les despeses d’explotació, que en el trimestre van descendir un 3,5% en termes interanuals. La qualitat creditícia va millorar gràcies a la reducció dels saldos dubtosos en el trimestre, com a conseqüència de l’operació de venda de carteres de crèdits dubtosos i fallits en el segon trimestre. En conseqüència, la taxa de mora va descendir en els últims tres mesos al seu nivell més baix des de setembre de 2009, en passar del 4,95% al 4,60%, i la taxa de cobertura es va mantenir estable en el 58%.

Gràcies a la transformació, BBVA ha incrementat la seva base de clients. Per exemple, a Espanya, els clients captats per canals digitals han crescut un 33% en els dos últims anys. La transformació també ha tingut un impacte positiu en el grau de satisfacció i vinculació dels clients. Des de 2017, BBVA lidera l’índex de recomanació neta a Espanya (NPS, per les seves sigles en anglès), i la taxa de fugida s’ha reduït en un 18%. Tot això, en el marc d’un nou model de distribució més eficient. De fet, els costos operatius a Espanya han descendit un 8% en els dos últims anys. A més, la ‘app’ mòbil de BBVA a Espanya ha estat triada la millor d’Europa per Forrester per tercer any consecutiu.w

To Top