De Terrassa a Galway (Irlanda) a través del cinema. L’Institut (INS) Terrassa ha estat finalista en el One Minute Film Fest per al curtmetratge "Siguis pràctic!" realitzat per un grup d’alumnes en el marc de les activitats extraescolars. L’obra és una crítica contra la incomprensió que genera l’adolescència.
Els alumnes que ha participat en el rodatge són de 1r, 2n i 3r d’ESO i fan l’activitat extraescolar de l’escola que, com indiquen els seus responsables, "vol funcionar no pas com una acció d’aprenentatge jerarquitzada, sinó com una companyia d’iguals que preparen curtmetratges per a ser presentats a diferents premis".
És per aquest motiu, que de manera extraoficial, s’anomena Companyia de Cinema de l’Institut de Terrassa. El centre, donada la seva trajectòria en formació audiovisual, forma part activa de la Taula Local de l’Audiovisual que engega les accions de Terrassa com a ciutat Unesco de cine.
Tot i que la majoria de les creacions audiovisuals que porten a terme estan a càrrec dels alumnes, en aquest curt els professors Ricard Sanmartí i Jeremias Soler han estat els encarregats de guiar tot el projecte i participar en la realització tècnica, de direcció, edició i guió, ja que els requisits ho permetien. Els alumnes, en canvi, han volgut participar de manera lliure, prenent el rol que més els hi agradava, en tasques relacionats amb el so, la gravació i sent els protagonistes del curtmetratge.
La formació en aquest extraescolar dóna importància a altres disciplines, com la música, i a treballar valors com el treball en equip. "Valorem molts altres arts i hi dediquem temps a la interpretació musical que, sempre que podem, intentem incloure a les nostres pel·lícules, sigui cantant o interpretant algun instrument. Cantar junts també és una manera de fer pinya, de crear vincles, i de desinhibir-nos, apunta Soler.
Per escollir la temàtica, el grup va fer una pluja d’idees amb la intenció de fer un curt d’un minut fent servir el chroma, amb l’objectiu que una persona es veiés petita en un món de gegants. Així va sorgir el tema a tractar, que és la incomprensió que genera l’adolescència. Els professors també van explicar que la implicació dels alumnes va anar augmentant durant el procés de creació fins al punt de viure amb passió les seves interpretacions. El curt és una visió crítica a la importància que molts educadors donen exclusivament a la utilitat de l’educació i de les coses en general i al menyspreu vers els trets identitaris de l’adolescència, una fase de la vida centrada en el qüestionament de l’establert i a la recerca de la pròpia identitat.
La participació de l’INS Terrassa en el One Minute Film Fest de Galway s’emmarca en les moltes activitats que s’han generat a la ciutat des de la seva designació com a Ciutat Creativa de la Unesco en 2017. Galway és una de les 12 ciutats "germanes" dins la xarxa que té com a distintiu la seva feina en el món del cine i l’audiovisual.