Cultura i Espectacles

Cinc dies per aprendre cant visigòtic a la Seu d’Ègara

Marcel Pérès (Orà, Argèlia, 1956), un dels principals investigadors i especialistes en la música dels primers segles de cristianisme, ja ha vingut dues vegades a Terrassa (l’estiu de l’any passat i aquest Nadal) a ensenyar cant visigòtic o mossàrab. La tercera edició del seu curset de música medieval comença avui a la tarda i es desenvoluparà durant cinc dies consecutius (intensos: un total de catorze hors de classe) fins diumenge, a la Seu d’Ègara. El preu és de 290 euros.

Allò que imparteix Pérès és la interpretació dels 45 còdexs que es conserven del cant propi de la litúrgia hispànica dels oficis religiosos cristians, també anomenat cant visigòtic o mossàrab, que es desenvolupa a partir del segle IV. Cal tenir en compte que no hi ha hagut massa sort en la conservació d’aquesta música. Les partitures que es conserven són principalment dels segles X i XI, i en notació adiastemàtica, una de les formes més antigues d’escriure música, que no ofereix informació suficient per saber exactament les notes.

Al segle XVI, però, el cardenal Cisneros, que volia promoure la restauració de l’antiga litúrgia, va fer unes recopilacions d’aquests cants, ja marcant l’altura exacta de les notes, basant-se en la tradició d’interpretar aquests cants que encara era viva en aquella època. Gràcies a la seva tasca (tot i que és discutida la fidelitat a les partitures originals), ara podem gaudir d’aquesta expressió musical pròpia de l’Església visigòtica espanyola.

Marcel Pérès s’ha passat la vida estudiant i també interpretant la música medieval i les músiques més antigues de les litúrgies cristianes. També és compositor, d’obres com ara "Le Livre des morts égyptiens" o "Mysteria Apocalypsis".

Activitats anul·lades
D’altra banda, Cultura de l’Ajuntament i el Museu de Terrassa van comunicar ahir que les activitats complementàries relacionades amb aquest curs havien estat anul·lades, sense especificar els motius. Era una programació amb dues conferències (sobre músiques de la litúrgia hispànica i l’art d’època visigoda), un concert de cant a càrrec de l’alumnat del curs, i una missa hispana-visigòtica.

To Top