No sol pasteuritzar-se, per tal que esdevingui una beguda "viva", canviant, que evoluciona dins l’ampolla amb el pas dels dies i els mesos per l’acció de les proteïnes i el llevat. El seu temps d’elaboració s’allarga més que en el cas d’aquelles obtingudes a través de procediments industrials.
La cervesa artesana (el líquid escumós, amarg i "progressiu" al qual ens referim) macera, fermenta, clarifica i reposa al seu ritme. Sense additius ni conservants, aquesta fórmula pausada de preparar el mil·lenari "beuratge" ha guanyat consumidors fidels els últims anys, atrets per la recerca de sabors genuïns, autèntics.
També es caracteritza, tal producte de moda, per ser de proximitat. En concret, la meitat de les cerveses artesanes generades a Catalunya es venen en un radi de 30 quilòmetres de la fàbrica on s’elaboren. Si més no així ho assenyala el darrer informe "Estat de la cervesa artesana a Catalunya", publicat fa just uns dies, i realitzat pel Gremi d’elaboradors de cervesa artesana i natural (Gecan), i pel Barcelona Beer Festival.
L’estudi manifesta que a Catalunya hi ha fins a 109 cerveseres que creen la "poció" d’una forma artesana (sense comptar els punts operatius de les grans empreses del sector). L’informe també apunta que el darrer any no hi ha hagut un increment en el nombre de negocis dedicats a l’esmentat article, però sí que s’han consolidat una bona part dels existents.
Aquesta tendència s’observa per exemple en el fet que el 2018 es va registrar un augment del 20 per cent en la producció de cervesa artesana enfront de l’any anterior, fins a arribar a un total de 4.772.596 litres. Val a dir que la majoria de les fàbriques, un 53 per cent, són "nanocerveseres", és a dir, aquelles que preparen menys de 24 mil litres anuals de la mescla d’ordi, aigua, llúpol i llevat. Una proporció també significativa, el 34 per cent, es correspon amb "microcerveseres" (aquelles d’on en surten entre 24 mil i 100 mil litres anuals); mentre que un 13 per cent de les fàbriques són "petites cerveseres" (les que n’obtenen més de 100 mil litres l’any). Un altre tret de la cervesa artesana a Catalunya és que la meitat de la producció es ven a locals especialitzats. I que se n’exporta el 18 per cent del total de litres obtinguts.
Ara bé, malgrat que a casa nostra la cervesa artesana guanya progressivament adeptes, encara està molt lluny de consumir-se en igual mesura que la cervesa industrial. En concret, de l’estudi de la Gecan es desprèn que la formulació artesanal de la cervesa té una quota de mercat baixa a Catalunya, que se situa en l’1,8 per cent. L’anàlisi revela que encara no un euro de cada 50 que els catalans gastem en cervesa va a parar a aquella elaborada sense presses… i que sovint porta una signatura d’autor. //