La temporada estable 2018-2019 organitzada per Jazz Terrassa-Club de Jazz d’Amics de les Arts es va tancar dijous, amb la jam session protagonitzada pel Joan Casares Quartet, i l’endemà -ahir- l’entitat ja va donar a conèixer les primeres contractacions de la pròxima. La Nova Jazz Cava reprendrà la programació el 5 d’octubre, i la sessió inaugural anirà a càrrec de l’Ariel Vigo Quintet. Aquest saxofonista argentí, resident a Catalunya des de l’any 2001, ha compartit escenari amb músics de tant renom com ara Ron Carter, Benny Golson, Jorge pardo, Scott Henderson Cedar Walton, entre d’altres. Tornarà a actuar a Terrassa set mesos després d’haver-ho fet, ja que va ser el protagonista de la jam sessión del festival d’enguany.
Altres músics i grups ja confirmats per l’octubre són el trompetista Pol Omedes, que presentarà el seu disc “Bon viatge”; The Bop Collective, que farà el mateix amb “Lapsis”, o Agustí Mas, amb un concert igualment de tdisc nou, “Blues Prescripció”. També actuarà el pianista gadità Juan Galiardo, acompanyat de dos terrassencs, Xavi Castillo i Xavi Hinojosa, i la formació local Jazz Ensemble (Pep Coca, John DuBuclet, Carles Pineda, Oriol López-Calle i Sergi Torrejón). L’obertura de les jam sessions dels dijous a nit a la Cava Club tindrà al Roy’s Group com a protagonista.
Un duet de guitarres d’upa
El concert més rellevant del mes de novembre segurament serà el que el dia 9 oferirà el duet de guitarres que formen John Stowell i Jordi Farrès. Serà també el debut a Terrassa del nord-americà John Stowell, un músic de volada internacional que ha estat elogiat per Larry Coryell y Paul Horn i de gran volada internacional. Va començar la seva carrera al començament de la dècada de 1970, i el 1983 va formar part (amb Paul i Robin Horn) del grup de jazz que, per primera vegada en quaranta anys, va fer concerts oberts al públic a la Unió Soviètica. Té publicats, en solitari o amb altres músics, al voltant d’uns quaranta discos, i ha actuat arreu del món.
A l’escenari de la Nova Jazz Cava, el novembre, també s’hi podrà veure el nou quintet del trompetista terrassenc Pere Navarro; la cantant catalana Laia Porta amb un concert d’homenatge a Billie Holiday, i el pianista Néstor Giménez, que presentarà “Sputnik”, un projecte de jazz commemoratiu del cinquanta aniversari de l’arribada a la Lluna.
Un any intens i divers
El balanç de la temporada que acaba de finalitzar d’altra banda, ofereix aquelles xifres que, en jazz, només es poden donar a Terrassa. El Club de Jazz d’Amics de les Arts, entre els mesos d’octubre de 2018 i juliol de 2019, ha organitzat unes dues-centes propostes, que han estat seguides per uns 15 mil espectadors, la qual cosa “consolida l’activitat musical i l’oferta cultural coincidint amb el 25è aniversari de la sala i els 60 anys de constitució del Club de Jazz Terrassa”, explica la seva portaveu, Susanna Carmona.
Els concerts, molt variats estilísticament, també pel fet de presentar tant figures internacionals com formacions nacionals reconegudes, músics novells, presentacions de nous projectes i treballs discogràfics, han estat 110, que han tingut un total de 7. 243 espectadors. De jam sessions d’entrada lliure se n’han fet 36, amb uns 1.800 assistents. Així doncs, la resta de directes programats en cap de setmana, van ser seguits per gairebé 5.500 aficionats. El cicle “Especial Jazz Estiu 2019”, al pati de la Cava, va aplegar un total de 560 espectadors. Comptat i debatut, “una mostra de l’efervescència creativa que gaudeix actualment el gènere i una lleu disminució en l’assistència als concerts de pagament”.
En aquesta temporada s’ha pogut escoltar a Terrassa, a la Cava, gairebé tots els estils de jazz. El de tall més clàssic l’han fet sonar La Locomotora Negra, Erwin Seerutton o Matthew Simon, entre d’altres. De blues han vingut figures internacionals com ara Tail Dragger & Tota Bluues Band o els madrilenys Del Toro Blues Band, i la tradicional “Blues & Boogie Reunion” dels dies de Reis va reunir cinc pianistes a l’escenari i va ser una festassa musical i social. També hi hagut lloc per la música brasilera (amb el clàssic Jayme Marques) i els encreuaments amb el flamenc, el pop o l’electrònica.