Diners

Catalunya, primer laboratori obert de tecnologia 5G d’Europa

Convertir Catalunya en un espai obert per a experimentar i validar nous serveis relacionats amb la tecnologia 5G és l’objectiu del primer laboratori obert de 5G d’àmbit català que es posarà en marxa després de l’estiu gràcies a l’acord signat entre Orange i 5G Barcelona. L’acord, pel qual Orange cedeix una part del seu espectre radioelèctric 5G, permetrà a qualsevol entitat local o internacional experimentar amb la tecnologia 5G per a validar els seus serveis i solucions en entorns reals. Es tracta de la primera vegada a Espanya que una companyia de telecomunicacions cedeix part del seu espectre radioelèctric.

En un acte celebrat en el rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró, el director de 5G de Mobile World Capital, Eduard Martín, i el rector de la UPC, Francesc Torres, acompanyats d’altres autoritats van celebrar l’acord que, segons el conseller, acostarà a Catalunya com a "capital mundial del 5G". L’objectiu de l’acord és posar en marxa un laboratori que permetrà experimentar amb les últimes tecnologies de la Internet de les Coses (IoT) i amb equips de 5G per a validar casos d’ús en un entorn de recerca i precomercial, en escenaris reals per a reduir el temps de desenvolupament dels projectes i que es puguin consolidar com un servei. Per la seva part el director d’enginyera de productes d’Orange, Tomás Alonso, va destacar el compromís de la companyia i va assegurar que "la tecnologia ha d’estar al servei de les persones i qualsevol innovació que es transformi en progrés la donarem suport decididament, ha d’aconseguir tota la societat i a tot agent socioeconòmic bé sigui petit o gran".

L’acord amb Orange, que té una vigència d’un any i és prorrogable, també inclou l’aportació de més de 2,5 milions d’euros i la companyia oferirà accés a la xarxa LTE-M -dedicada al IoT- i a la seva xarxa de transport i control de la tecnologia 5G, coneguda com "core".

Iniciatives experimentals
El fet que l’abast de la cessió de l’espectre sigui per a tota Catalunya permetrà executar iniciatives experimentals en 5G en qualsevol punt del territori, també gràcies al desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat per tot el territori, que permetrà donar connectivitat als equips i proves pilot 5G sense cobertura actual. "La millor recepta contra la despoblació, la millor estratègia per a la vertebració territorial és garantir una bona connectivitat i això passa per la fibra òptica i per l’arribada del 5G, el seu accés és un dels principals drets del segle XXI", va destacar Puigneró. La fundació i2CAT assumirà la coordinació de la gestió de l’espectre, MWCapital s’encarregarà de coordinar la demanda i els pilots, mentre que la UPC aportarà els laboratoris i grups de recerca.

To Top