El Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)- Barcelona Tech ha distingit a l’Escola Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) amb el premi a la millor iniciativa docent pel projecte CreativeLab. Aquest guardó suposa el desè d’una àmplia llista de reconeixement tant univesitaris com institucionals, empresarials i editorials a la qualitat de la formació que imparteix i a la cerca constant de noves metodologies i formes d’enfocar la formació de l’enginyeria del segle XXI.
CreativeLab és un programa que permet l’estudiantat participar en projectes interdisiciplinaris en col·laboració amb professionals, especialment de la indústria de l’automoció i la mobilitat. Es tracta d’una iniciativa de caràcter pioner a tot l’Estat, que es desenvolupa a l’Eseiaat i que té com a objectiu la generació, per part dels estudiants, de noves idees que redissenyin conceptes, com ara el vehicle urbà o el desenvolupament d’ un nou concepte de mobilitat a la ciutat. L’equip del CreativeLab està encapçalat per Xavier Roca, director de l’escola, i format per diversos docents.
Programa
El programa, que s’ofereix sota el paraigües i el suport del consorci Carnet, impulsat per la UPC, Seat i Vokswagen Group Research, ja va ser distingit el desembre de l’any 2015 pel diari "El Economista" amb el Premi a la millor iniciativa docent. Aquest premi se suma a una llarga llista de reconeixements que visibilitzen tant la qualitat de la seva docència com la cerca constant de noves metodologies que caracteritzen la formació en enginyeria a l’Eseiaat de la Universitat Politècncia de Catalunya a Terrassa.
De fet, durant els darrers anys, professors i professores d’aquest centre han estat distingits i distingides amb 10 premis a diferents iniciatives docents lliurats tant per la Universitat, com per empreses i editorials.
Altres guardons
Així, per exemple, l’any passat van ser guardonats amb la millor iniciativa docent els professors i professores de l’Eseiaat, Maria Dolors Álvarez, Esther Guaus, Carme Hervada, Jorge Macanàs, Albert Masip i Núria Salan, que van realitzar el curs obert per internet (Mooc) anomenat "El lenguaje de la ingeniería " (Eli) juntament amb professorat de l’escola de Camins de la UPC.
L’any 2016, el jurat del 19è Premi UPC a la Qualitat en Docència Universitària va distingir el programa Inspire 3 de l’Eseiaat amb el premi a la millor iniciativa docent que impulsa el desenvolupament de projectes innovadors i reals per part dels estudiants, de manera que actuen d’enginyers i enginyeres als seus propis projectes mentre estudien estudien la carrera. Aquesta iniciativa pionera a Catalunya, que encara és vigent avui, també va ser reconeguda per la Generalitat de Catalunya.
En aquest programa participen professors com David González, Miguel Mudarra, Eulàlia Griful, Núria Salan, José Antonio Ortiz, Josep Maria Bergadà, Daniel García-Almiñana, Lluís Gil, Jordi Font i Pep Simó i el personal de administració i serveis Pilar Serrano, Mercedes Jiménez, Carlos Río i José Luis Melgosa.
L’any 2013, el professor de l’Eseiaat, Ramón Mujal, va rebre el premi a la millor iniciativa docent al projecte "Material multimèdia, residus industrials, sanitaris, agrícoles" publicat en digital. Posteriorment, el treball va obtenir el Premi Nacional d’Edició Universitària.
Diferents distincions
També han aconseguit premi els projectes docents "Vídeo streaming: integració de vídeos docents de baix cost com a nova eina d’ensenyament i aprenentatge" l’any 2009; "Enginyeria en Organització Industrial. Implantació dels estudis semipresencials" el 2003 y "MaiT, Medio Ambiente y Tecnología" el 2002.
El rànquing es completa amb el premi "Identitat Digital Politècnica" (durant aquest curs 2018-19), que han obtingut els professors Lluís Gil, Ramón Mujal i Josep Maria Bergadà por ostentar el rècord de llibres més descarregats online. Són publicacions sobre mecànica de fluids, màquines elèctriques i filosofia de la ciència, que han generat un gran interès a la comunidad universitària.
També Núria Salan ha rebut el premi Orange 2017 "Dona i Tecnologia", de la Fundación Orange pel seu servei a la societat per al seu treball com a docent i investigadora, i per la seva activitat en el camp de la innovació i exploració de noves metodologies educatives. Salan, a més, és una gran activista en la defensa de la dona en carreres tecnològiques i científiques i en promoure l’accés de dones a aquests estudis.