La demanda d’escolarització a Terrassa segueix creixent i cal donar solucions d’emergència. De moment, Serveis Territorials d’Educació ha decidit obrir cinc grups més el curs vinent. Aquests grups són pels cursos de 3r, 4t i 5è de primària i per pàrvuls de 3 i 5 anys. A hores d’ara encara no sé sap quins centres acolliran aquests "bolets" perquè s’ha de mirar la situació de les escoles (moltes d’elles ja molt plenes i altres són d’alta complexitat) i la seva capacitat de gestió i d’espai.
La mesura es va prendre ahir en la reunió que van mantenir al matí la regidora d’Educació, Teresa Ciurana, amb el director de Serveis Territorials, Jesús Viñas, a Sabadell. Ciurana va explicar que "la demanda d’assignar nous grups es per necessitat, perquè han arribat demandes de fora de termini que s’ han d’atendre". La regidora reiterà que "Terrassa, a diferència, d’altres municipis de l’entorn viu una situació extraordinària, en tant que aquí les aules no es queden buides, sinó que s’emplenen".
Ciurana va reiterar la seva preocupació per fer front a aquest augment de places, especialment de primària. "Les aules de P3 estan a un nivell molt acceptable perquè ha baixat la natalitat però, en canvi, no poden dir el mateix d’ altres nivells de pàrvuls i primària. Venen famílies amb fills que demanen places a primària. La causa? Una d’elles és que rebem famílies de Barcelona que busquen habitatge a Terrassa perquè és més econòmic. Sigui com sigui, la demanda hi és i la preocupació per oferir una xarxa educativa de qualitat i amb èxit també".
Una mancança "crònica"
La regidora ha insistit en el fet que no es pot esperar. "L’apertura d’aules bolet és una mesura a curt termini però cal cercar més solucions a mitjà i llarg termini. Necessitem un pla de xoc de manera immediata que asseguri una bona escolarització amb ràtios adequades. Cal solucionar aquesta mancança que tenim i que s’ha fet crònica".
En aquest escenari, Ciurana va dir que han demanat una reunió amb el conseller d’Educació, Josep Bargalló, i que confien que es pugui celebrar aquest mes de juliol. ""El departament ha de donar sortida als reptes que tenim i fer una planificació per fer front al el problema. Terrassa ha de ser una zona prioritària. La conselleria ha de garantir el nivell educatiu que els alumnes es mereixen. No podem continuar instal·lats en la precarietat. Reclamem un pla de xoc perquè tenim un escenari molt complicat i hem d’educat bé".
A la trobada, que ha estat llarga, segons Ciurana, també s’ha tractat l’etapa de secundària. En aquesta es creu que, de moment, no farà falta obrir més grups, més enllà dels que ja es van anunciar durant el procés de preinscripció i matriculació. Com es recordarà, s’han obert tres primers d’ESO, dos estan situats en el nou Institut-escola Pere Viver i un és un "bolet" a l’Institut Can Roca.
Ciurana diu que, amb analitzades les dades pel curs vinent, l’ESO està atapeïda però es preveu un descens progressiu en els quatre anys vinents. De tota manera, la regidora alerta que les previsions, a vegades, es capgiren, com el que està passant a la primària. I es que la baixada de la natalitat, que també afecta Terrassa, va fer tancar fins i tot alguns grups però ara s’han d’obrir, no perquè neixen més nens sinó perquè provenen de fora.
Sobre la taula, per això, hi ha l’objectiu de que Terrassa tindrà a curt i mitjà termini quatre instituts-escola, el nou model de centre públic que integra l’educació infantil, primària i secundària. Ara per ara hi ha dos: el Pere Viver, que començar el curs vinent i el Marquès Casals-INS Jaume Cabré (es va estrenar aquest any amb dues titularitats però s’anirà encarrilant perquè en sigui una).
Auró i Sala i Badrinas
Els altres dos encara estan pendents d’ubicació final. En l’esborrany està escrit que es podria crear l’ Institut-escola Auró (abans President Salvans) a Can Palet. El quart és el que està més a l’aire. Com se sap, Serveis Territorials també ha de buscar una solució a la petició de la Escola Sala i Badrinas del Segle XX.
L”Ampa d’ aquest col·legi públic reclama que es faci un Institut-escola ja per donar continuïtat al projecte pedagògic i, de moment, Educació només s’ha compromès amb l’escola de primària tal com havia fet i ja ha assignat pressupost per aquesta construcció. Però l’Ampa no ha tirat la tovallola i segueix insistint ara més que mai perquè la primera promoció d’ alumnes de 6è de primària surt el mes de juny de 2020.
Efectes
La regidora d’Educació, Teresa Ciruana, alerta que les aules de primària estan molt plenes, que no es buiden, i que cal garantir l’èxit educatiu en condicions