El prestigiós servei d’estudis de BBVA va donar a conèixer ahir les seves previsions econòmiques per a l’any 2019. El banc blau ha revisat a l’alça la previsió de creixement per a Espanya i just passat l’equador de l’any assenyala que el Producte Interior Brut augmentarà fins al 2,3 per cent, una dècima més de la que havia previst en el seu darrer informe i que també supera el pronòstic del mateix Govern. En un entorn de creixement molt més baix de la Zona Euro, les travesses econòmiques de BBVA són més que positives per a l’economia espanyola. Són positives i també són del tot sorprenents. En un marc polític impregnat per la provisionalitat, per una continuació de cites electorals i una política econòmica en la qual no hi ha hagut intervenció institucional, els vaticinis del banc blau són del tot inesperats.
Des del passat 28 d’abril i un mes i mig abans, Espanya té un Govern en funcions que treballa amb pressupostos prorrogats i que està lligat de mans per les directrius europees. Molt poques de les mesures que en el seu moment van pactar PSOE i Unidas Podemos en l’àmbit econòmic s’han dut a terme. Per tant, la seva incidència ha estat mínima en el creixement del PIB. Són altres els factors que han permès aquestes dades més optimistes. Sempre es diu que els mercats i especialment el món financer necessiten un marc d’estabilitat per oferir el màxim rendiment. Aquest mite sembla que, de moment, no es compleix.
Malgrat que des de BBVA avisen que "la incertesa política és una de les principals fonts d’inestabilitat", també es llança una altra reflexió: "Caldria preguntar-nos si ens hem acostumat a viure ja amb això". I aquesta és la conseqüència més terrible. Malgrat que el fet de no tenir Govern genera que l’economia creixi, finalment es pot instal·lar la idea que aquest és el camí.
És un altre argument de pes perquè Pedro Sánchez segueixi pensant a apostar per una investidura fallida i convocar de nou eleccions per assegurar una major representació, malgrat que cap enquesta li assegura una majoria absoluta. El risc de convertir l’any 2019 en un exercici electoral, sembla que també a Catalunya després de la sentència del "procés", és una temptació enorme per a uns polítics a qui la macroeconomia sembla que els dóna la raó. S’ha de mirar a més llarg termini i pensar en l’interès general.