Terrassa

La policia de barri genera el primer xoc del nou govern amb agents locals

La primera mesura del nou govern municipal en matèria de seguretat, la de reforçar la policia de barri, no ha estat ben acollida en bona part de la plantilla de la Policia Municipal, el departament afectat. No per la mesura en si, considerava beneficiosa, sinó per les formes de dur-la a terme. En concret, perquè desapareixen llocs de treball per a traslladar als agents a la policia de districte, i perquè els sindicats no han estat informats. Això afirma el Sindicat de Policies Locals i Cos de Mossos d’Esquadra (SPL-CME), majoritari en el cos municipal, que amenaça amb anar als tribunals.

El 21 de juny, el nou alcalde, Jordi Ballart, va presentar les primeres accions del flamant govern de coalició entre la seva formació, Tot per Terrassa, i Esquerra Republicana. "Recuperem la policia de barri", era la segona, després de la priorització de la neteja, en el llistat que va desgranar. La policia de barri, la policia local en general, havia estat protagonista en debats electorals i propostes dels partits.

Era tema sensible, demanda d’associacions veïnals i assumpte en què la majoria dels polítics coincidien: calia recuperar la policia de districte, de barri, baula essencial en la relació de l’Ajuntament amb la comunitat i peça clau en prevenció de delictes, conductes incíviques i conflictes veïnals. Se’ls trobava a faltar. La unitat havia estat reduïda al mínim, per necessitats operatives, segons indicava el govern anterior. No hi havia més cera que la que cremava i és sabut que falten molts agents en la plantilla, llastrada per manques estructurals de personal.

El SPL era coneixedor, per descomptat, que el nou govern municipal volia reinstaurar la policia de barri. No li va semblar mala idea, perquè el seu treball és "molt important". Però afegeix que el govern sempre li va dir que la unitat augmentaria els seus efectius "amb personal que volgués accedir de forma voluntària". I li va dir que en tot moment els sindicats estarien informats "de qualsevol novetat".

Lamentablement, indica el SPL, "no ha estat així". El dilluns, diversos motoristes del cos, "que porten dècades com a motoristes", van ser informats "que els seus llocs de treball desapareixien" perquè l’Ajuntament necessitava a gent per a complir aquest apartat del programa electoral. L’organització sindical subratlla la fallada de formes en la comunicació: els agents afectats van ser informats per missatges de mòbil i la majoria estan de vacances. Això incompleix la llei orgànica 3/2018, argumenta el SPL.

Conciliació
"Per a agreujar més el tema, totes les decisions s’han pres a esquena dels sindicats", manifesta el president del SPL-CME de Terrassa, Justiniano Villarán, en una nota informativa que parla de "supressió arbitrària de llocs de treball" i afirma que es va ocultar a l’organització que desapareixerien llocs de treball "per a complir un programa polític" que, a més, promet garantir la conciliació familiar. Una conciliació que serà destruïda en els casos de diversos agents, diu el sindicat.

"Qualsevol decisió que afecti d’aquesta manera a uns treballadors ha de ser negociada amb els sindicats abans de comunicar-se res a cap treballador", denúncia l’organització sindical, crítica amb el fet que s’hagi incomplert tant l’esmentada llei orgànica com el conveni de funcionaris de l’Ajuntament, recalca el SPL, que en amenaçava amb possibles accions judicials si l’Ajuntament seguia endavant "amb el canvi arbitrari, injust i no merescut" dels afectats.

"Amb la negociació i el consens tindran tota la nostra atenció", però amb imposició i arbitrarietat, no, adverteix el sindicat, que ja ha enviat a l’Ajuntament una impugnació de les bases del concurs-oposició per a cobrir vacants a la unitat de districtes.

La clau

La unitat de districtes havia estatat reduïda al mínim i el govern de Ballart vol recuperar-la; de moment, reordenant la plantilla a l’espera de l’arribada de més agents nous

To Top