Eurocities és una xarxa de ciutats europees que treballa per intercanviar idees i coneixements i on s’analitzen problemàtiques i es comparteixen possibles solucions. Terrassa pertany a aquesta plataforma que reuneix a 140 de les ciutats més grans del continent.
D’aquesta temàtica, de la importància que poden tenir les ciutats dins de la Unió Europea i com poden fer que tot vagi millor, tractava la tercera entrega del Curs d’Estiu sobre la Unió Europea que va desenvolupar-se a la sala d’actes de la Biblioteca Central de Terrassa. Concretament, la sessió s’anomenava "La UE i les ciutats: Com les ciutats fan que Europa sigui millor per a la ciutadania" En aquesta ocasió, la convidada era la italiana Marta Marcuzzi, coordinadora de les ciutats membres de la xarxa Eurocities a Brussel·les.
L’acte, presentat per Joan Chicón, cap del Servei de Relacions Europees i Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa, va servir per conèixer a fons el paper que juga Eurocities a l’hora d’aportar idees a la comunitat europea. Marcuzzi va començar definint el que signifiquen les ciutats per a Eurocities. "Són la pedra angular de la Unió Europea. Pensem sovint en els estats, però la Unió Europea pren decisions que afecten a tots els seus ciutadans", va afirmar. A més, va comentar que "la major part de les polítiques i les legislacions que aprova la Unió Europea s’han d’aplicar a escala local". Les ciutats, per tant, "representen el nivell polític més proper als ciutadans". Eurocities, va explicar, participa en el procés decisori de la Unió Europea com és el Comitè de les Regions. Marcuzzi va recordar que "el 75 per cent dels ciutadans de la Unió europea viuen a regions urbanes, i el 73 per cent treballa a les ciutats".
El comitè de les regions
La coordinadora de les ciutats membres a Brussel·les va parlar de les tasques del Comitè de les Regions i va assegurar que "és un òrgan consultiu i assessor, i té un poder molt limitat" en el moment de prendre decisions vinculants. Marcuzzi va insistir en la importància d’Eurocities, que, segons va dir, "permet intercanviar experiències i idees, permet defensar els drets de les ciutats davant de les institucions europees i, també, permet la creació de sinergies i una millor aplicació de les polítiques de la Unió europea".
Marcuzzi va recordar que "les ciutats són el més proper als ciutadans, i saben el que necessiten" i que Eurocities s’encarrega "d’identificar un problema comú per proposar solucions". La coordinadora de les ciutats membres a Brussel·les va assenyalar que es promociona la participació ciutadana i que "les ciutats estan a una posició privilegiada per acostar el que preocupa als ciutadans". Marcuzzi també va afegir que la ciutat és un ens "fonamental" a l’hora d’arribar als principals objectius, com poden ser econòmics, socials i mediambientals de la Unió Europea.
La coordinadora va augurar que "el futur d’Europa es decidirà a les ciutats" i va apuntar que Eurocities "no només treballa sobre un àmbit temàtic, treballa també amb altres xarxes". Marcuzzi, abans del torn de preguntes, va afegir que Eurocities "és una eina i una plataforma potent, en benefici de les ciutats que en formen part".