Un grup d’investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa lidera un projecte de recerca mitjançant el qual es determinaran els paràmetres ambientals adequats per a la gent gran i s’establiran quines són les condicions tèrmiques preferibles per aquest col·lectiu. El projecte es desenvolupa conjuntament amb Sanitas Mayores i és finançat amb 100 mil euros per la Fundació general CSIC, Cooperación Territorial Europea-Interreg i el Centre Internacional sobre l’Envelliment (CENIE).
Es tracta d’un estudi pioner en aquest àmbit a Catalunya i Espanya. En aquest sentit, el grup d’investigadors explica que, avui dia, no existeixen normatives estatals i internacionals que defineixen aquest indicador i que, per tant, cada equipament fixa el seu confort tèrmic. Els autors que faran l’anàlisi indiquen que per aconseguir un bon ambient cal tenir en compte la temperatura i la humitat dels espais però també aspectes relacionats com la salut dels usuaris que hi conviuen; el seu procés d’envelliment biològic i els problemes circulatoris.
El projecte anirà a càrrec del Grup de Recerca i Innovació en la Construcció (GRIC), format per professors i investigadors de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual (Eseiaat) d’aquest campus. Les dades obtingudes permetran el desenvolupament d’un model estadístic que servirà per definir les temperatures de consigna en els diferents espais dels centres d’atenció a la gent gran, en funció de les condicions climàtiques exteriors.
Sis mil persones
La coordinadora del projecte d’investigació, Núria Forcada, dóna detalls de l’estudi. "Farem enquestes a sis mil persones residents i a 500 professionals de diversos centres de Sanitas Mayores a Barcelona, Tarragona i València. L’enquesta es farà a l’entorn dels tallers que els usuaris realitzen habitualment i en col·laboració amb els terapeutes ocupacionals dels mateixos centres. Les preguntes es faran també en els diversos espais del centre on es trobi l’usuari per recollir així tots ells indicadors, que bàsicament giraran al voltant de la temperatura, la humitat, la velocitat de l’aire; tant en l’àmbit interior com exterior".
Forcada assenyala que "la metodologia emprada en aquest estudi evita possibles biaixos en les respostes, ja que una part de les persones residents als centres Sanitas Mayores presenten algun tipus de deteriorament cognitiu i aquest fet podria incidir en la comprensió de les preguntes i en la capacitat de resposta".
Per la seva banda, David Curto, responsable de la Direcció Assistencial de Sanitas Mayores, ha manifestat que "en els nostres centres residencials centres de dia apostem pels més alts estàndards de qualitat assistencial, i treballem per oferir als nostres residents la millor qualitat de vida possible. Per això, considerem important participar en aquest tipus d’estudis que treballen per conèixer les millors condicions per a la cura de la gent gran". Per aquest treball, el grup se servirà de recursos diversos com sondes de temperatura i humitat dins i fora de l’edifici, un sensor de velocitat de l’aire a l’interior i un sensor de globus per recollir informació sobre la calor que absorbeixen o emeten tots els elements que hi ha a la sala, com ara mobiliari, parets, finestres, fins i tot, les mateixes persones.
En relació a les persones, cal tenir en compte que es recolliran dades sobre el pes, l’alçada, l’índex de massa corporal, la vestimenta o l’activitat que es fa. Les dades permetran tenir el primer model estadístic de confort tèrmic específic per a la gent gran a Catalunya i la resta d’Espanya.
El projecte té un valor afegit perquè simultàniament es fa a Portugal de la mà del Instituto de Salud Pública de la Universidad de Oporto (ISPUPU), que analitzarà el nivell de confort tèrmic de centres residencials per a gent gran en la regió metropolitana de la ciutat portuguesa i farà també el mateix nombre d’enquestes (sis mil a usuaris). D’aquesta manera es podrà comparar i veure les diferències d’un mateix servei i situació climàtica als dos extremes de la península banyats pel Mediterrani i per l’Atlàntic.
Fins al 2020
El treball té un any de duració per la raó de què es vol tenir una radiografia dels valors tèrmics de totes les estacions de l’any; primavera, estiu, tardor i hivern. L’objectiu és que estigui enllestit el juny de 2020. A partir de llavors s’espera que pugui ser d’aplicació. Al respecte, Forcada explica que serà molt útil per determinar les condiciones de confort tèrmic en les residències però també per altres coses. Per exemple, podia servir per crear una normativa sobre el nivell de confort tèrmic per dissenyar futurs equipaments per a la gent gran; i fins i tot podria ser interessant per altres tipus de serveis com ara hospitals".
El grup d’investigadors de l’Eseiaat també ha explicat que, amb motiu del projecte, van fer recerques sobre estudis de confort tèrmic en gent gran. Forcada va comentar que van trobar alguns treballs a la Xina i Argentina però que eren molt bàsics en dades i amb mostres poc significatives. Aquests estudis estrangers s’han desenvolupat en residències de gent gran i en domicilis particulars. De tota manera ha indicat que només podrien ser un referent en la forma de fer però no en aplicació, donat que cada territori té les seves condicions climatològiques.