Terrassa

El paradís dels micos de neu

Creat al1964 i situat prop de la base del Parc Nacional Joshinestu Kogen, el Jigokudani Yaen-koen, també conegut com a Parc dels Micos de Neu, es va establir com una àrea de conservació en la qual els micos tenen un refugi dins del que ja era el seu hàbitat natural.

Aquest parc és un lloc únic, on es pot observar als micos salvatges (macacos japonesos) en la seva vida diària, fins i tot com es banyen en ‘onsens’, unes fonts termals naturals i carregades de minerals pel seu contacte amb els volcans, i de les quals hi ha al voltant de 3.000 repartits per tot el territori nipó.

El Jigokudani Yaen-koen està situat a la vall del riu Yokoyu, que pren les seves aigües de Shiga-*Kogen, una zona elevada del Parc Nacional, en la part nord de la prefectura de Nagano, segons informen des de l’Oficina Nacional de Turisme del Japó (JNTO).

Un paradís biològic
Jigokudani significa ‘Vall de l’Infern’, pel fet que posseeix empinats penya-segats situats a 850 d’altitud. També es troben en la zona unes fonts d’aigua calenta i, a l’hivern, poden baixar les temperatures en la zona fins a 10 graus centígrads sota zero i no és estrany veure caure més d’un metre de neu.

Des de la seva fundació, en el Jigokudani Yaen-koen es pot veure de prop la biologia dels micos salvatges, i milers de persones de tot el món han visitat aquest parc, especialment investigadors i fotògrafs.

Els macacos japonesos, o micos de la neu, habiten en tot el Japó, excepte en Hokkaido i Okinawa, però en un ‘zoo’ és difícil apreciar en les millors condicions les seves activitats en grup i el seu alt nivell sociabilitat. A més, a les muntanyes és difícil trobar-los, es mantenen allunyats de les persones i fugen ràpidament en veure-les, segons fonts del Jigokudani Yaen-koen.

Per això, la millor manera d’observar a aquests macacos salvatges és visitar aquest parc en Nagano, sense tanques entre els animals i les persones, i es pot entrar al seu món i veure-ho en condicions naturals, segons recomanen.

Els micos són salvatges, i tenen la seva pròpia vida fora del parc, en territoris de diversos quilòmetres de radi situats a les muntanyes al voltant del Yaen-koen, on a vegades es passen tot el dia.

Banys termals pel fred
Els banys que prenen durant la temporada hivernal es diu que són per a protegir-se del fred i són poc inclinats a prendre’ls en les estacions càlides. Això representa una petita part de la seva vida, ja que hi ha molts altres aspectes interessants i divertits de la seva biologia que el visitant pot observar cada temporada.

“Encara no se sap amb certesa quina és la raó per la qual els micos continuen banyant-se en les aigües termals i quin és el seu efecte”, assenyala a Hajime Kishi, gerent de la JNTO (www.turismo-japon.es).

Als micos els encanta submergir-se en l’aigua termal després de jugar amb la neu freda i pesada de l’hivern; la primavera és una època per als nous bebès; l’estiu és exuberant i verd; i la tardor transforma el paisatge en un mosaic de vermell, ambre i or quan les fulles canvien de color, assenyalen des de Snow Monkey Resorts, que agrupa els complexos hotelers de la zona (www.snowmonkeyresorts.com) .

“Els millors mesos per a visitar el parc serien a l’hivern, des de mitjans de desembre fins al mes de març, perquè en aquest període està tot nevat, el paisatge és especialment bonic i perquè els micos es banyen en les aigües termals”, explica Kishi.

Ni tanques ni gàbies
Afegeix que “durant l’estació de tardor els micos podrien aparèixer tard o anar-se abans del parc on se’ls observa i els últims mesos tardorencs són la seva temporada de aparellament i pot ser que no baixin al parc, que llavors no obrirà al públic”.

“A diferència d’un zoo, el Jigokudani és un parc nacional per a l’observació i no hi ha tanques ni gàbies de cap mena. Els micos, uns 200, es troben en el seu hàbitat natural i els visitants són els seus convidats”, assenyala Kishi.

“Està rigorosament prohibit que els visitants alimentin als micos, encara que hi ha horaris en els quals els cuidadors s’encarreguen d’aquesta tasca, probablement les millors hores per a fer fotos de prop”, segons Kishi, qui reconeix que aquest no és un ambient o clima usual per a micos però que “d’alguna forma els d’aquesta regió van descobrir els banys termals i es van establir aquí”.

Aquest parc pot visitar-se aquest any 2019 amb la passada especial de dos dies ‘Snow Monkey Pass’, que combina el transport collectiu amb autobús i tren fins al recinte, i inclou una entrada en el mateix tiquet.

To Top