Una desena de patronals i agrupacions d’empresaris liderades per Cecot han alertat en un comunicat que més de 3.200 empreses de Catalunya paguen un sobre cost energètic que cada any suposa 300 milions d’euros des de 2014. Per aquest motiu, els empresaris han sol·licitat per carta al president de la CNMC, José María Marín Quemada, que en la pròxima revisió de les tarifes i peatges elèctrics es reverteixi la "discriminació" de les empreses connectades a xarxes de 25 quilowatts. La iniciativa té el suport de Cecot, la Confederació Catalana de la Fusta, CEDAC, Retailcat, Federació Empresarial del Metall, AEPCRO, Centre Metal·lúrgic, Gremi de Tallers de Reparació i Venda d’Automòbils i Recanvis de Sabadell i Província de Barcelona, Institut Industrial de Terrassa i la Unió Empresarial Metal·lúrgica
En concret, assenyalen que aquestes empreses arriben a pagar un 40% més que les companyies connectades a xarxes de 30 i 36 quilowatts, la qual cosa el president de Cecot, Antoni Abad, considera que "atenta directament contra la competència" i és una decisió política "amb interessos partidistes".
Aquesta diferència entre tarifes, afegeix, s’ha degut a la "voluntat política" del Govern de prescindir d’organismes com la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per a determinar les tarifes. Tenint en compte que aquests preus es revisaran en l’últim trimestre d’aquest any i s’han restituït les funcions de la CNMC per a això, l’empresariat català considera que existeix "una gran oportunitat" per a reconduir una situació "injusta" i "ressituar els peatges elèctrics en termes de justícia i proporcionalitat". A escala mundial s’ha reconegut que apostar per la indústria és essencial per a garantir una economia competitiva, alts salaris i un model econòmic que innova i exporta. Antoni Abad, president de Cecot, diu a Marin Quemada que "s’ha parlat molt en els recents anys de la unitat de mercat, però veient determinades pràctiques es dedueix que més enllà de bons titulars aquesta unitat reclamada només ha format part d’un discurs polític amb interessos partidistes".
Cap criteri tècnic
No existeix cap criteri tècnic, segons Cecot, que avali la distinció tarifària actual entre l’accés en cas de tensions de 1 kV a 30 KV i les que van de 30 kV a 36 kV. És més, els valors unitaris fixats pel Govern per a retribuir a les distribuïdores per inversió i manteniment són els mateixos i no obstant això, fins i tot reconeixent que tenen un cost igual en inversió i manteniment, les xarxes de fins a 25 kV ( utilitzades des de principis del segle XX a Catalunya) estan penalitzades en més del 40% respecte a les xarxes de 30 kV i 36 kV. El resultat de la decisió política suposa un model que beneficia a les empreses connectades amb tensions de 30 kV a 36 kV.