Aquesta setmana ha entrat en vigor un nou Reial decret que estableix les normes bàsiques de qualitat per a l’elaboració i comercialització del pa a Espanya. Entre les novetats contempla requisits més estrictes per considerar un pa integral; concreta la definició de massa mare; i amplia la definició de “pa comú” a altres pans, el que permet aplicar un IVA reduït del 4% a altres pans que tenien un tipus del 10%. La gran majoria dels entrevistats aquesta setmana veu amb bons ulls la nova normativa. “Em sembla súper bé que amb la nova normativa hi hagi més varietat de pans pels quals es pagui l’IVA superreduït i que estigui tot més controlat”, comenta una de les persones preguntades. “Els canvis que introdueix el nou Reial decret em semblen raonables i de sentit comú”, diu una altra. Alguns dels entrevistats confessen que són molt panarres. Altres, en canvi, asseguren que consumeixen molt poc pa o gens. La majoria diu que en compra al forn. Tot i això, també hi ha qui reconeix que n’adquireix al supermercat. El pa amb més èxit és el blanc però l’integral també agrada força.
Entre els entrevistats aquesta setmana hi ha tant qui es considera un panarra com qui menja molt poc pa. La majoria veu amb bons ulls la nova normativa que en regula l’elaboració.
Rosa Geli Maixenchs
Jubilada, 60 anys
“No gaire. Compro unes tres barres a la setmana. A mi, m’agrada el pa blanc amb massa mare i l’integral. Em sembla molt bé que la nova normativa estableixi requisits més estrictes per considerar un pa integral, exigint que el 100% de la farina emprada sigui integral. El pa d’abans potser era una mica més bo que el d’ara. Jo sempre el compro al forn.”
Anna Parra Martínez
Mestra, 39 anys
“No menjo gaire pa. Si en compro, agafo el de blat sarraí. De vegades també em faig entrepans amb pa de motlle però intento no menjar gaire pa. Quan en compro ho faig normalment en un forn tot i que de vegades en compro al supermercat. Em sembla súper bé que amb la nova normativa hi hagi més varietat de pans pels quals es pagui l’IVA superreduït i que estigui tot més controlat.”
Rafael Sallés Vitó
Agent de viatges, 61 anys
“Sí, soc molt panarra. Compro, com a mínim, una barra cada dia. De vegades també compro un rodó tallat. M’agrada bastant la barra gallega i el rodó de pagès. Sempre compro el pa al forn. Considero que el pa és un aliment bàsic i no s’ha de jugar amb els impostos.”
Montserrat Olivé Torres
Administrativa, 55 anys
“De pa, en consumeixo però poquet. No soc panarra. El que menjo normalment és integral. En menjo per esmorzar però per dinar i sopar, no. De vegades el compro al forn i de vegades al supermercat. Si puc anar a un lloc on el tinguin bo, hi vaig però si vaig pel carrer i recordo que necessito pa, el compro allà on sigui. Em sembla fantàstic que des de dilluns el pa integral hagi d’estar elaborat amb un 100% de la farina integral.”
Imma Martín Ruiz
Administrativa, 45 anys
“Compro unes quatre o cinc barres a la setmana. El cap de setmana vaig al forn però entre setmana, al supermercat. A mi m’agrada el pa integral, els de llavors, etc. però al meu marit i a la meva filla els agrada el blanc. Els canvis que introdueix la nova normativa em semblen molt bé. Ara hi ha una tendència a consumir altres tipus de pans més enllà del blanc i està bé que s’hagi ampliat l’abast de l’IVA superreduït del 4%.”
Josep Molina Miquel
Dependent, 61 anys
“Sí. Compro, com a mínim, una barra de pa al dia. Normalment vaig al forn. A casa ens agrada el pa rústic i que sigui molt cruixent. Em sembla bé que s’ampliï l’abast de l’IVA superreduït del 4% però crec que la gent compra el pa que li agrada, sense tenir en compte si té un tipus d’IVA o un altre.”
Àngels Niubó Mateu
Prejubilada, 61 anys
“No cada dia. Potser un dia en menjo molt i després estic dos dies sense menjar-ne. M’agrada el pa de farina de blat. El compro a la fleca. Els canvis que introdueix el nou Reial decret em semblen raonables i de sentit comú.”
Anna Cherta Vivien
Pensionista, 56 anys
“Jo no menjo pa. El meu home en menja de pagès i la meva filla és celíaca i en menja sense gluten. El del meu home el comprem al supermercat i el de la nena en establiments especialitzats. A mi em semblen bé els canvis que introdueix la nova normativa. Penso que ha d’estar tot ben controlat. A mi el que em preocupa és el pa de la meva filla. Els productes sense gluten són molt cars; el preu és desorbitat.”
Judit Freixas Díaz
Mestra, 41 anys
“Sí, però a casa només en consumim una mica jo i la meva filla. Abans en consumíem més; jo intento evitar les farines. Normalment comprem un pa que es diu ‘molí de pedra’ i que fan en un forn concret. Ens agrada molt que el pa tingui una massa mare com Déu mana. No comprem a qualsevol forn. Em sembla que hi ha força desconeixença amb el que mengem i em sembla bé que amb la nova normativa els forners hagin d’informar de la composició i el percentatge dels productes. Hi ha d’haver control.”
Jordi Doy Dapons
Màrqueting, 32 anys
“Sí. Comprem dos pans rodons a la setmana. En consumim bastant, diàriament. Fins ara jo era de pa blanc però últimament en comprem d’integral, de cereals… Anem provant. Penso que està bé que la gent sàpiga què està comprant, d’on ve i de què està fet. Em sembla bé que s’hagi ampliat la definició de pa comú.”
Joan Carles de Soria Santacruz
Interiorista, 57 anys
“Sí. A la setmana compro l’equivalent a cinc barres. M’agrada el pa fet amb farina de blat i massa mare. La nova normativa em sembla bé però sempre que es vetlli pel compliment de la llei i es facin inspeccions. Si no, no servirà de res.”
Montse Sendra Garreta
Jubilada, 71 anys
“Sí, però no gaire. El que compro és integral o de llavors. Si el puc fer jo amb farina de cigrons, millor que millor. Si no, el compro al forn tot i que cada cop en tinc menys a prop de casa. Em sembla molt bé que aquest dilluns entrés en vigor un nou Reial decret que estableix les normes bàsiques de qualitat per a l’elaboració i comercialització del pa a Espanya.”