En els últims anys han augmentat significativament els casos en què els pares es desborden i no es veuen capaços de controlar la situació de conflicte amb els seus fills. Cada cop hi ha més famílies que es veuen immerses en una situació de violència filioparental, un conflicte que es produeix quan hi ha conductes reiterades de violència física, psicològica (verbal o no verbal) o econòmica, dirigida als progenitors o aquells adults que ocupen el seu lloc, a la recerca de poder i control sobre ells.
Davant d’aquesta circumstància, l’any 2013 va néixer l’Asociación Raíces, una entitat sense ànim de lucre amb caràcter d’iniciativa social impulsada per un grup de psicòlogues forenses especialitzades en violència i família que presten atenció terapèutica a aquelles famílies en què existeixen episodis de violència filioparental i orienten a aquelles que desitgen prevenir-la.
“L’associació va néixer arran d’un projecte d’investigació de màster”, explica la presidenta de l’entitat, Arantzazu Herrador. “Vam entrevistar diverses mares que havien denunciat els seus fills per violència filioparental i quasi totes ens expressaven la necessitat de crear un servei específic per atendre aquest tipus de casos, ja que no n’havien trobat cap en tot el procés fins a la denúncia”, destaca la psicòloga.
La finalitat de l’entitat és “donar suport i ajuda a aquelles famílies que es veuen immerses en un conflicte que creix cada cop més, en el qual no es pot establir una relació sana entre pares i fills”, comenta Herrador. “Són casos en els quals ha arribat un punt en què les relacions són tan distants que no saben com manejar la situació”, diu la psicòloga. Per això, des de l’associació treballen “perquè hi torni a haver una relació sana i de respecte dins de casa”. “El nostre objectiu és arribar al màxim nombre de famílies i donar-los eines per a poder resoldre els conflictes a casa i gestionar les emocions tant dels pares com dels fills”, assegura Herrador. “Volem donar a conèixer aquesta problemàtica, que la gent entengui que això existeix, que pot passar a qualsevol família i que quan abans es comenci a treballar, més fàcil serà la solució”, afegeix.
“El primer any va ser de tocar moltes portes i presentar el projecte. El 2014 no sé si vam arribar a 10 casos en tot l’any però el 2017, que és l’últim any del qual tenim dades, vam atendre més de 100 famílies. Hem anat creixent de mica en mica i guanyant repercussió. Vam començar en un espai molt petit cedit per l’Ajuntament, després vam passar a un despatx i ara ja tenim un local”, comenta la presidenta.
“Abans ens arribaven adolescents d’entre 14 i 18 anys. Ara cada cop ens arriben infants més petits. També hem tingut algun adult”, destaca Herrador.
L’equip de Raíces està compost per psicòlegs i educadors socials especialitzats en l’àmbit de la violència, que desenvolupen la seva tasca a l’entitat més enllà de la seva feina principal. Tots ells tenen una visió integral de la violència, valorant totes aquelles dimensions i variables que incideixen en l’aparició de les problemàtiques relacionades amb els conflictes filioparentals i l’exercici de la violència per algun dels seus membres. L’activitat de Raíces s’enfoca, per tant, en una visió holística de les dinàmiques intrafamiliars, fent partícips a tots els membres del nucli familiar en el procés terapèutic amb el fi d’erradicar els episodis de violència. Així mateix, Raíces treballa des d’una metodologia multidisciplinària, sumant esforços i la participació de tots aquells agents socials, clínics, educatius o judicials, entre altres, en tots aquells casos que així ho requereixin.
Raíces també realitza activitats de difusió, divulgació i formació, com a eina fonamental de detecció i prevenció del fenomen de la violència filioparental, i està immersa en l’actualització epistemològica i conceptual de la violència filioparental, mitjançant la participació en congressos, jornades i simposis, així com a través de la contribució en l’elaboració d’estudis i investigacions sobre aquest fenomen.
Els professionals de l’entitat treballen des de l’assessorament i l’orientació, i la intervenció psicològica i terapèutica amb sessions presencials en el seu despatx del carrer Mañé i Flaquer. Sempre que poden ho fan amb les dues parts en conflicte en sessions conjuntes o per separat, depenent de les necessitats de cada cas. No obstant això, de vegades treballen només amb els pares o només amb els fills.
“Creiem fermament en la necessitat d’una intervenció conjunta de tots els membres del nucli familiar segons requereixi cada cas. Així, atenem tant als nois i noies com als seus pares, mares o adults que ocupin un rol parental, així com germans, tiets, avis i la resta de la família extensa”, diuen des de l’associació, que l’any 2017 va atendre un total de 104 famílies.
En aquest sentit, cal destacar que l’entitat disposa de grups de pares i mares amb reunions periòdiques en les quals comparteixen sentiments, experiències i serveixen de suport entre ells. Una de les característiques d’aquest servei és que no és incompatible amb el treball terapèutic, de forma que tant famílies que estan en intervenció com famílies que no poden formar-ne part.
De la mateixa manera, tenen grups de germans. I és que creuen fermament en la necessitat d’intervenir amb tots els membres del nucli familiar. “En el cas de la violència filioparental considerem que la figura dels germans es regeix com una de les principals víctimes invisibles d’aquesta problemàtica. Així, des de Raíces oferim la realització de sessions d’atenció i assessorament psico-social i educatiu cap aquells nois i noies que tenen germans que protagonitzen episodis de violència filioparental. Les sessions són conjuntes entre els germans immersos en aquesta problemàtica i la finalitat és trobar un espai comú per dotar-los de protagonisme, visibilitzar el seu rol dins un nucli familiar immers en el fenomen d’aquesta violència i prevenir la repetició de les conductes agressives en la dinàmica familiar”, expliquen.
“Intentem veure totes les parts però la forma de treballar depèn de cada família, les seves necessitats, la predisposició de cadascú i la situació familiar”, explica Herrador.
A més de l’atenció terapèutica, els professionals de Raíces realitzen xerrades, seminaris i jornades per a professionals, on es parla de la violència filioparental des de diversos àmbits com el policial, el de la salut clínica, el de la justícia o el teòric perquè cada agent implicat sàpiga com actuar i es promoguin sinergies entre ells. Cada any, al novembre, organitzen unes jornades amb la col·laboració del servei de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament amb ponents professionals de l’àmbit.
Així, Raíces es dirigeix tant a famílies que presenten un conflicte filioparental i requereixen una atenció i intervenció especialitzada com a famílies en risc que necessiten una atenció preventiva en la relació paternofilial, associacions de pares, escoles, instituts i altres entitats educatives i/o socials interessades en un assessorament sobre aquest conflicte, i professionals que intervenen en l’àmbit de la infància i l’adolescència que vulguin aproximar-se i/o especialitzar-se en l’àmbit de la violència filioparental (mestres, treballadors socials, psicòlegs, educadors, juristes, policies, etc.).
De fet, la tasca de l’entitat es divideix en tres eixos principals: prevenció i sensibilització, atenció terapèutica a les famílies, i estudi i investigació. L’objectiu principal de l’associació és facilitar mecanismes tant a les famílies i institucions, com a la mateixa societat, per fer front a aquest fenomen.
La intervenció dels professionals de l’entitat es basa en la neutralitat i l’objectivitat; l’adaptació a les necessitats de cada família; el respecte; la perspectiva sistèmica, en què es té en compte l’àmbit familiar, escolar i comunitari; la visió de problemàtica pluricausal; i la confidencialitat. L’organització atén a famílies de tot Catalunya. Reben casos derivats del Grup d’Atenció a la Víctima de Mossos d’Esquadra, Policia Local, Serveis Socials, Equips de Medi Obert de Justícia Juvenil, escoles, centres sanitaris i famílies que acudeixen per si mateixes a l’entitat.
Raíces es finança majoritàriament a través de subvencions. Les famílies ateses paguen 40 euros per sessió. “Si no poden assumir aquest cost, es deriva el cas a Serveis Socials, ells valoren la situació i fan, si ho consideren necessari, la gestió perquè la família pugui ser atesa per nosaltres”, informa Herrador.