GentDT

AutoescolesAprendre a conduir amb l’ajuda de professionals

Aprovar el carnet de conduir marca un abans i un després en l’autonomia personal. Tot i això, aconseguir el permís no és sempre fàcil. Hi ha molts alumnes que se senten intimidats per la part pràctica de l’examen ("sabré com fer-ho?"), mentre que altres tenen la seva bèstia negra en la prova teòrica ("fa tant que no estudio…"). Sigui com sigui convé anar per parts. I el primer objectiu és superar la teòrica; en altres paraules, el famós examen tipus test.

La clau és adquirir un compromís ferm. La millor opció sempre és estudiar a través d’una autoescola, on professionals d’aquest món t’explicaran la normativa i t’ajudaran a aprendre-la i entendre-la. Cal que busquis un centre adequat que t’aporti garanties de qualitat. Encara que sembli una obvietat, és vital triar bé l’autoescola en què rebràs les classes.

El centre ha de tenir certs estàndards de qualitat en les seves instal·lacions, amb professors formats i titulats i el material didàctic actualitzat.

No obstant això, no t’has de limitar a les hores de classe. És aconsellable establir uns objectius setmanals per avançar en el temari. Si ets estudiant, posar-te en situació et costarà menys. Si fa temps que no et presentes a un examen, hauràs de tenir paciència i buscar tècniques d’estudi per agafar el ritme.

En qualsevol cas, és imprescindible resoldre els dubtes abans de la prova per guanyar en seguretat. A més, si superes la teòrica amb èxit, afrontaràs amb més optimisme el període de pràctiques.

La temptació de pensar "aquesta part ja me la sé" o "aquest tema segur que no entra" pot aparèixer en qualsevol moment, però cal fer un esforç i mirar-se tot el temari.

El sistema d’avaluació tipus test requereix pràctica, especialment si estàs acostumat a redactar en els exàmens. No hi ha secret: com més tests facis, més familiaritzat estaràs amb el tipus de preguntes que es plantegen. A l’autoescola és molt probable que en realitzis alguns, però has de continuar la tasca fora de classe. Per últim, cal que el dia de l’examen llegeixis bé les preguntes i també les possibles respostes.

La part pràctica
Un cop hagis superat l’examen teòric caldrà pujar al vehicle i afrontar la part pràctica. Aprofita les classes amb el professor per aprendre a conduir. Això "d’ensenya’m els trucs i les trampes de l’examen per aprovar, que a conduir ja n’aprendré després" equival a augmentar la probabilitat de tenir un accident, adverteixen els experts en seguretat viària, que recorden que no existeixen els trucs per aprovar. Un examinador valora de manera conjunta el compliment de la norma i la seguretat amb la qual s’està al volant. Si condueixes amb seguretat és perquè has après normativa, perceps els riscos, t’hi anticipes, mantens la distància adequada…

Quan generis seguretat al teu voltant i compleixis les normes, ja podràs planificar el teu examen pràctic. El concepte de fer quatre classes i presentar-se a l’examen és un error. Conduir no és saber manejar els comandaments, va més enllà: l’alumne ha de saber percebre els riscos que té al seu voltant. I cal aprendre a aplicar la norma que s’ha après en les classes teòriques.

El dia de l’examen pràctic no tiris de memòria i presta atenció a les instruccions que reps. Sigues prudent i no et precipitis.

Abans de començar l’examen, seu bé al volant. Sembla una bajanada, però l’ergonomia resulta fonamental per afrontar la prova amb les màximes garanties.

Has d’estar còmode al volant, arribar bé als comandaments, mirar bé pels miralls… I recorda que, abans d’arrencar el motor, l’examinador pot preguntar-te on es posa l’oli al vehicle, per on es carrega el combustible o bé com es comprova quina pressió tenen els pneumàtics. //

To Top