La pintura mural decorativa té un paper destacat en la reforma de la Casa Alegre de Sagrera de l´any 1911.Encara que de la antiga mansió Sagrera, hem heretat les tres estances, saló i dos dormitoris de la planta primera , magnifica obra de principis del segle XIX, del pintor i professor barceloní Josep Arrau i Estrada.
Pere Viver i Joaquim Vancells , varen ambientar el saló i l´escala , d´una atmosfera personal i també molt diferent a la nova Casa Alegre. L´ambient dels paisatges i elements simbolistes, al saló i rebedor, de Viver, imprimeixen un aire alliberador del materialisme burges industrial. La temàtica de les alçades de Rubió i les masies de l´escala, de Vancells, es refereixen al passat heroic i patriòtic i al mateix temps destaquen les propietats agrícoles dels Sagrera. Aquesta dicotomia eclèctica, de fet és la que defineix el tarannà de la nova burgesia emergent, que impulsa i finança la introducció dels nous llenguatges plàstics en els espais domèstics.
Els pintors locals, entre la bastida i el cavallet, varen tenir el seu punt inicial a partir de l´amistat entre Alexandre de Riquer i Joaquim Vancells, introductor dels llenguatges simbolista i modernista a Terrassa. La que ara anomenem escola paisatgista local la formaren els germans Pere i Tomàs Viver , el propi Vancells i també Joan Duch.
Les pintures murals de la Casa Alegre, en son un magnífic exemple, tècnica i estilísticament parlant i amb la incorporació posterior del mural de Riquer procedent de la Sala d´Actes de l´antic Institut Industrial, permet gaudir en un mateix espai de la millor obra conservada dels tres pintors a la nostra ciutat.
Domènec Ferran és historiador de l’Art i director del Museu de Terrassa