Diners

Dos gols, dos impactes financers diferents

Aquesta setmana s’han jugat les semifinals de la Champions League i els dos equips que anaven per davant de l’eliminatòria han vist com finalment, no s’han pogut classificar per la somiada final al Wanda Metropolitano de Madrid. No obstant, a nivell financer, les conseqüències dels equips eliminats han sigut molt diferents.

D’una banda, l’Ajax d’Amsterdam és una societat anònima que cotitza en borsa, al igual que el Manchester United, el Borussia Dortmund, el Porto o la Juventus, per citar-ne només uns quants exemples. Així doncs, l’eliminació davant del Tottenham Hotspur va fer que després d’assolir el preu màxim històric de cotització el dimarts (el dia abans del partit) amb 24,70 euros per acció, el dijous (el dia posterior al partit) els mateixos títols van arribar a valdre només 18,40 euros. Això suposa més d’un 25% de caiguda, en només dos dies; i en termes absoluts es parla d’uns 85 milions de capitalització borsària

D’una altra banda, el Barça també va ser eliminat, però al no ser una societat anònima esportiva sinó un club de futbol, l’impacte en el seu valor del mercat és més difícil de mesurar. Al cap i a la fi el Barça no es pot vendre ni comprar ja que no hi ha accions. El que sí que es pot mesurar és l’estalvi en primes que no haurà de pagar el club als jugadors per aconseguir la copa "linda". I és que quan el Barça ha guanyat el triplet, els números han arribat a ser vermells. Però això tant si val, ja que l’objectiu d’un club és guanyar títols i no diners.

Ara potser s’entén com equips com els abans mencionats tenen com a política vendre els seus millors jugadors, fins i tot als seus principals rivals com el Borussia Dortmund amb el Bayern de Munich. I és que malgrat que competeixen en la mateixa lliga, les societats anònimes esportives no tenen els mateixos objectius que el clubs de futbol.

*L’autor és Conseller Urbegrup. Doctor en finances i professor universitari. 
jtorres@urbegrup.com

To Top