GentDT

Penelles: una galeria d’art a l’aire lliure

Penelles és un poble petit de la comarca de la Noguera on viuen menys de 500 persones però que des de fa un temps rep milers de visitants cada any. No és un poble qualsevol; les seves parets són plenes de murals, unes pintures que han aconseguit fer d’aquest municipi un referent de l’art urbà.

Tot va començar ara fa tres anys, quan en Jordi Solsona i la Mar López-Pinto van idear el Gargar Festival de Murals i Art Rural amb l’objectiu de difondre la cultura artística al món rural, implicar els veïns en un tema únic i diferent del qual sentir-se orgullosos, dinamitzar el poble i potenciar el turisme. “Ja feia temps que la idea ens rondava pel cap. Havia de començar amb un sol mural, però vam decidir presentar la idea a l’Ajuntament i els va semblar interessant. La Diputació de Lleida va aportar set mil euros al projecte i ens vam tirar de cap a la piscina”, recorda López-Pinto.

El certamen va néixer de la necessitat i la ferma voluntat d’atorgar un valor afegit diferencial al municipi així com amb la intenció de valorar, impulsar i donar visibilitat als artistes i altres formes d’intervenció artística en l’espai públic rural, segons asseguren des de l’organització. “El festival vol generar uns recursos que ens permetran corregir el pas del temps i el deteriorament dels nostres carrers tornant a il·lusionar el nostre veïnat”, diuen.

“A Lleida, els pobles no tenen esglésies ni cases massa boniques. Volíem que el poble aconseguís un reclam”, assenyala López-Pinto, que comenta que no només Penelles s’ha beneficiat del festival sinó tota la plana d’Urgell, ja que molts dels que visiten el municipi s’allotgen o dinen en altres localitats de la zona.

Durant els dies del certamen, artistes tant territorials com nacionals i internacionals pinten les seves obres sobre parets d’edificis municipals, granges, coberts, horts i cases que els veïns del poble cedeixen als muralistes sense saber ni qui pintarà la seva paret ni què hi pintarà.

Els residents a Penelles, tot i tenir certa por i dubtes abans de la primera edició, ho han acabat veient com una “oportunitat” i fins i tot acullen els artistes i van a veure com treballen. “Després de la primera edició i de veure en què consistia, els veïns es van animar molt. Penelles és un poble molt petit però divertit. La gent és molt participativa; tothom hi posa de la seva part. Si necessitem unes escales, una bastida o qualsevol altra cosa, sempre hi ha algun veí o altre que ens ho proporciona”, assegura López-Pinto.

Obres apolítiques
L’únic requisit de les obres és que siguin apolítiques i neutrals i el tema principal sigui el món rural: la vida de pagès, l’agricultura, la flora, la fauna, antics oficis, la gent del territori, etc. De fet, s’anima els creadors que s’inspirin en els elements propis de Penelles i el seu entorn.

“L’únic que els demanem és que els treballs no continguin un missatge polític, religiós o qualsevol altre que pugui ofendre els ve-ïns. A les ciutats ja hi ha molts espais reivindicatius. Aquí no volem que cap veí hagi de deixar de passar per cap carrer del poble perquè se sent incòmode amb alguna pintura”, destaca López-Pinto. “Totes les obres s’han de centrar en el món rural però aquesta és una temàtica molt àmplia. Els artistes poden fer coses molt diverses. Poden dibuixar animals, plantes, fruites, paisatges, tant escenes del passat com del present, etc.”, especifica. D’aquesta manera, el poble és ple d’il·lustracions d’estils ben diferents fetes amb tota mena de tècniques, cadascuna més espectacular.

Els artistes no cobren per la se-va feina. Participen en el festival per amor a l’art tot i que l’organització del certamen els finança el desplaçament, l’estança, les grues i els materials.

“La sort és que es parla molt bé del festival. Els artistes parlen entre ells del Gargar. L’èxit és que pintors, grafiters i muralistes volen venir. Suposo que veuen que és un projecte seriós. En altres llocs cobren però s’han de pagar el desplaçament, l’allotjament i el material i potser no els acaba sortint a compte”, explica López-Pinto.

Els dibuixos dels artistes queden exposats permanentment, convertint-se en un atractiu per a molts turistes. A més, la iniciativa és una forma d’apropar el món de l'”street art”, un món relacionat amb les grans urbs, a un poble de poc més de 400 habitants al mig de la plana de Lleida.

Tres anys després de la seva primera edició, el Gargar s’ha consolidat com una cita destacada dins del panorama cultural català. El festival ha assolit els objectius que es proposava: difondre la cultura artística al món rural, dinamitzar la vida social i cultural del poble, combatre el deteriorament de l’entorn urbà i estimular el turisme.

Aquest cap de setmana (des d’ahir i fins diumenge) Penelles celebra la quarta edició del Gargar, amb intervencions sobre 900 m² de paret. Organitzat per l’estudi Binomic.cat amb el suport de l’Ajuntament de Penelles i la Diputació de Lleida, el programa inclou 23 obres noves fetes per 24 artistes tant de Catalunya com de la resta d’Espanya i del món, seleccionats d’entre uns 260 aspirants que van presentar la seva sol·licitud per formar part del Gargar d’enguany. En aquesta edició participen muralistes vinguts de França, Grècia, Bulgària, Gran Bretanya, Veneçuela, Argentina, Colòmbia i els Estats Units, però també un gruix important de Barcelona i set de Lleida. Són Abys, Aéro, Alberto de Blobs, Alberto Montes, Blanxer, B:K, Cesc Homet, Erik Schmitz, Faunagraphic, Fil, Font, Irene López León, Juanjo Surace, Mireya, Mariadela Araujo, Olé la Vida, Repo, Rocketo1, Ru8icon1, Scaf, Sergi Bastida, Simple G, Sin Sisters i Zurik.

Façanes i parets de tot el poble es convertiran en suports per a pintures que se sumaran als més de 80 murals que ja hi ha al municipi, augmentant el nombre de treballs pictòrics d’aquesta galeria contemporània en què s’ha convertit Penelles.

Aquest any serà el primer en què se substituiran obres d’altres anys que s’han deteriorat pel pas del temps. A més, per primer cop hi haurà un mur viu amb plantes i una pintura que canvia amb el contacte amb l’aigua.

Durant aquest cap de setmana, tots aquells que s’apropin al poble podran gaudir de l’art mural i els grafits però també de tallers per a nens i adults, concerts, exposicions, presentacions de llibres, una sessió de cinema, “food trucks” i cervesa artesana.

Vessant social
Com a novetat, el festival d’enguany inclou el vessant social amb Nius Gargar, “un projecte adreçat a col·lectius sensibles que no solen tenir gaires oportunitats d’expressar-se artísticament”. L’Associació l’Estel de Balaguer, una entitat d’àmbit comarcal de suport a les persones amb discapacitat intel·lectual, ha treballat durant quatre mesos amb l’artista Llukutter, que els ha fet d’acompanyant i guia. Han pogut experimentar i treballar amb diverses tècniques d’expressió plàstica.

Els visitants del festival podran veure el resultat d’aquest treball al nou espai de l’església vella i al mur número 22. Durant la setmana, els usuaris de l’associació han treballat conjuntament amb els artistes de la quarta edició per fer un mural col·lectiu.

D’altra banda, diumenge, dins del marc de les Festes del Roser, se celebrarà la Fira del Món Rural. Els que s’apropin a la plana de Lleida per gaudir del Gargar podran veure també els tractors que participaran en una de les fires més importants de Penelles, que en tan sols tres anys ha passat de ser un poble modest de la Noguera a convertir-se en aparador de l’art mural. El Gargar Festival, amb un programa de qualitat i amb més afluència de públic edició rere edició, ja és un referent estatal de l’art urbà. 

To Top