Si mirem el món de l’empresa les dones hi són. Normalment treballant a les empreses i malgrat la seva dificultat, exercint una emprenedoria molt més responsable i equilibrada. Les dades indiquen que les donen emprenen, i ho fan fins i tot millor. Spain Startup-South Summit, ha anat elaborant diversos informes on es mostra que l’emprenedoria femenina incrementa (un 22% el 2018 enfront del 17% el 2017). Però a més, segons dades del ‘Mapa del emprendimiento 2018’, les empreses fundades per dones tenen un índex de fracàs menor que les fundades per homes (22% dels projectes liderats per dones fracassen enfront el 51% de projectes liderats per homes).
I això a més, malgrat les dificultats majors per accedir al finançament, bàsicament dominat per la lògica dels beneficis econòmics a curt. De fet, segons paraules d’Ana Isabel Jiménez-Zarco, professora de la UOC experta en emprenedoria, tenir més dificultats per accedir a finançament és perquè “una part important de vegades els seus objectius no se centren tant en temes econòmics”. És a dir, les dones busquen altres motivacions quan emprenen, i per tant això genera desconfiança en els inversors. No deixa de ser curiós, que un fet que hauria de generar més confiança acabi generant desconfiança. De fet, actualment, totes les empreses (les que inverteixen en startups també) hauríem d’estar implicades en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), un dels quals, l’ODS5 parla de comprometre’s amb la igualtat de gènere i un altre, l’ODS8, parla de treball decent. Quan les dones emprenen per generar empreses més sostenibles, equilibrades, que ajuden a fomentar el treball decent, són penalitzades perquè no diuen que creen l’empresa només per motius econòmics. És a dir, estem penalitzant les dones (i anant en contra del ODS5) perquè quan emprenen estan més implicades en l’ODS8. Alguna reflexió hauríem de fer tots plegats, quan es penalitza a qui és més responsable i compromès. Una altra dada que sumada a aquesta que també ajuda a la discriminació de les dones és el fet que quan lideren un projecte, una de les seves motivacions és ser el seu propi cap i equilibrar millor la seva vida personal i professional. Mentre que els homes, en canvi, estan disposats a dedicar molt temps als seus projectes professionals, i aquesta diferència de dedicació encara és major quan hi ha fills (Font: ‘Género y poder en las organizaciones’, Maria Àngels Viladot).
Quan es parla de com solucionar aquest fet, sempre hi ha bones intencions, grans proclames i codis ètics, però la realitat és que les dones es troben totalment infra representades en els òrgans decisoris i de poder de les empreses i de les organitzacions que fan lobby. Si mirem les patronals, i posem per exemple Foment del Treball, reconeixen que “si bé és cert que tant els Estatuts com el Codi Ètic del Foment promouen polítiques de no discriminació i d’igualtat d’oportunitats, a la pràctica la participació de les dones als Òrgans de Govern és limitada, com també ho és en la gran majoria de les organitzacions afiliades. En concret, actualment, de 35 membres del Comitè Executiu, 7 són dones (un 20%); mentre que dels 85 membres de la Junta Directiva, 12 són dones (un 14%)”. Tot i que han creat una comissió de “dona i empresa”, crec que seria més adient que les empresàries preparades entressin als seus òrgans de govern. Segur que si ens esforcem i ens ho proposem les trobaríem. Ser empresària no és fàcil i moltes vegades l’educació rebuda basada en un masclisme integrat en el dia a dia i subtil, ens fa fins i tot dubtar de nosaltres mateixes i de les nostres capacitats. Però les dones que emprenen les admiro, i les vull veure d’una vegada per totes al capdavant de qualsevol organització, on puguin defensar els interessos de totes nosaltres. Des d’allà si que creuré que podran fomentar millor la igualtat d’oportunitats, basada en el mèrit de cadascú. Si realment les dones arribessin a governar, això si que seria renovador i de futur.
* L’autora és Dr. (Ph.D.) en Direcció d’empreses, IESE Business School Sòcia de l’assessoria Getapartner.
natalia.cuguero@getapartner.com