ns trobem en un moment d’impàs amb una gran multitud d’incògnites a nivell econòmic no només nacional sinó també internacionalment. Només per mencionar uns quants exemples, podríem preguntar.
Els tipus d’interès pujaran? Seguiran sent negatius o passaran a ser ultra-negatius com alguns economistes comencen a pronosticar?
Hi haurà Brexit? Com finalment de dur serà, tant pel Regne Unit com per la resta de la Unió Europea, si és que finalment es produeix? Com afectarà el Brexit a Espanya, ja que hi ha molts britànics vivint i invertint en el nostre Estat?
Seguirà tirant l’economia espanyola com ho està fent fins ara? Es contraurà, que és el que sembla que succeirà? Seguiran havent-hi tantes reivindicacions sindicals com les que hi ha ara si comença a refredar-se l’economia i apujar-se l’atur? Quin serà el salari mínim interprofessional? Pujarà? Baixarà? I no parlo de promeses, sinó de la realitat.
Seguirà l’economia americana anant tant bé com fins ara? Serà el model on emmirallar-se per part de la resta de països? Seguirà desapareixent la classe mitjana o començarà novament a créixer? O cada cop la classe mitjana seguirà sent més pobre? És a dir, Europa s’americanitzarà encara més fent que els rics siguin més rics i els pobres més pobres? Seguirà havent-hi la classe social denominada “treballadors pobres”?
Si algú té la resposta a alguna d’aquestes preguntes, si us plau, que m’ho digui. Ja se sap, els economistes som capaços de predir el futur només quan ja ha passat!
*
jtorres@urbegrup.com
Las novedades derivadas del nuevo Reglamento de Ordenación del Transporte Terrestre (Rott) centraron gran parte del primer encuentro del transporte promovido por el Gremi de Transports i Logística de Catalunya, adscrito Cecot, que se ha celebrado en Osona. Otro punto que surgió en este foro es la falta de conductores para vehículos de más de 7.500 kilos, que ha llevado a las empresas a analizar y explorar opciones para facilitar el acceso de profesionales al sector. Los participantes mostraron especial preocupación por este problema que tiene una incidencia directa en el desarrollo de la actividad. El encuentro reunió a 40 empresas en el Edifici del Sucre de Vic.
De la mano de Eva Canut, asesora de extranjería del Gremi, los asistentes conocieron los trámites necesarios para contratar personal en el extranjero. Posteriormente, Joaquim Gil, asesor de transporte de la entidad, expuso las principales novedades de la entrada en vigor del Rott. Entre ellas, cuestiones como la desaparición del requisito de los tres vehículos para acceder al mercado (ahora es suficiente con un mínimo de cinco meses de antigüedad); la eliminación de la exigencia de seis años para aumentar la flota, que será la media de la empresa; y que las autorizaciones de vehículos ligeros de más de 3.500 kilos de MMA se convierten en tarjetas pesadas. También se abordaron las modificaciones al acceso a la profesión, como la obligatoriedad del Bachillerato o Formación Profesional superior, así como la vinculación real y efectiva entre la persona que tiene el título de competencia profesional y la empresa. También desaparece la tarjeta física, que pasará a ser electrónica.