Diners

Consum, reunions i contactes

"A la tarda després de la reunió posterior del dinar de treball" D’aquesta manera vaig confirmar la cita amb el meu amic després de més d’un any de no haver-nos vist. I no va poder ser: en el moment de la meva trucada d’abans de dinar per tancar l’hora, li va caure el nou mòbil al lavabo quedant malmès. Per email em va dir que havia d’intentar recuperar-lo durant tota la tarda.

Hem tornat a quedar aviat i ja té un altre mòbil nou gràcies a la rapidesa i servei d’Amazon…. Vaig complimentar el meu dinar de treball i posterior reunió sobre temes diferencials i cada vegada més importants en les relacions entre empreses. La millora dels processos operatius té moltes oportunitats en l’intercanvi i gestió de dades. La validació de les dades amb sistemes automàtics o manuals i la cessió d’aquesta informació als interlocutors comercials, té implicacions importants de millora en el flux físic i moviment de productes. La reducció d’estocs a través de la millora de les previsions de venda, a partir del tractament de dades històriques i la seva anàlisi, forma part de les necessitats de gestió operativa actuals. La digitalització aplicada al món de les operacions empresarials, demana aquesta col·laboració (alguns l’anomenen verticalització) d’integració i coordinació de processos. Hi ha empreses que es dediquen a gestionar aquestes millores de les relacions entre empreses oferint espai al núvol i gestió de la informació transaccional i d’aquesta manera s’obre un servei de gestió de les relacions que es converteix en una eina imprescindible per mantenir les millores aconseguides. El famós Big Data aplicat al món de les operacions i coordinació entre empreses. D’ això parlàvem en el dinar i la posterior reunió en la que quedava palès l’interès de les enginyeries en col•laborar en l’establiment d’ aquestes eines colaboratives.

El dia abans vaig estar en una altra reunió (una espècie de "Think Tank") sobre temes de comerç i consum, per revisar les tendències actuals més importants que tenim sobre la taula en el món de la distribució. Resumeix-ho:

* L’any 2018 el consum va baixar, però després de molts anys el consumidor torna a escollir marca. Sorprèn aquest fet ("Updating") que es converteix també en una oportunitat per les empreses en el reforçament de la marca.

* La distribució ha aconseguit una gran presència de la seva marca pròpia, de manera que la prima per la qualitat del "updating" haurà de veure com impacta en aquests productes.

* L’evolució del concepte "salut" continua essent molt important en les decisions de compra, però mostra la seva ambigüitat. La seva situació a canviat correlativament: "sense"- "amb"- "sol"- "tornar a l’origen"

* El comerç electrònic és el canal en què hi ha més creixement en inversió promocional. El preu és el factor clau d’atracció i té el perill de convertir-se en un canal barat per sempre, relegant la marca i la qualitat a segon pla. Aquest fenomen no es té massa en compte per les empreses i és sabut que els cupons o descomptes aplicats de forma lleugera no beneficia a ningú.

* En les decisions de compra el factor "conveniència" o "facilitat" és el més rellevant. La proximitat de la botiga o de la compra on line o de la cerca amb el mòbil determina molt més la decisió de compra davant d’altres factors.

Tots els participants vàrem agrair la convocatòria i l’oportunitat de parlar d’aquests temes entre administracions, universitat, associacions de consumidors, representants empresarials i associatius. El comerç i la distribució comercial estan en un moment important, tant pels canvis en l’economia com pels reptes de la transformació digital. L’exemple del pànic per la pèrdua del mòbil resolt per l’acció decidida de servei excel·lent del proveïdor, il·lustra noves formes d’assentar l’èxit, basades en l’experiència. El comerç petit ha d’apostar també per oferir serveis excel·lents i experiències. Les botigues tradicionals poden afegir la secció de "centre de recollida" i ajudar a racionalitzar de forma sostenible el fenomen de lliurament a domicili. Ja es publiquen dades d’accidents i incidents en relació a les petites furgonetes de repartiment que també s’hauran de gestionar perquè siguin sostenibles.

Tot plegat en moments d’incerteses sobre el possible canvi de cicle econòmic amb un Banc Central Europeu aplicant polítiques conservadores, un Brexit que no sabem com acabar, un Judici al govern català de l’1 d’octubre de gran rellevància pel nostre futur social…. Estem ben distrets….

*L’autor és economista i professor UAB 

gabriel izard@uab.cat

To Top