En una ciutat que, durant molts anys, va bategar al ritme de la indústria tèxtil, pot semblar pretensiós i agosarat parlar de temes de pagesia. Sort n’hi ha de gent com els membres de la Fundació Sant Galderic, que tenen cura i empenta per tal de veure-s’hi amb cor! És una tasca feixuga i sorda que cal reconèixer en justa mesura.
Dit això, tampoc no és just parlar d’ells un sol cop l’any, pels volts de la festa patronal. A la pràctica, és com comprar llibres només per Sant Jordi. O joguines tan sols en la diada de Reis. Així em plau informar d’un acte que organitzen -aquest matí, a partir de dos quarts d’onze- dins del Mercat de la Independència: l’han batejat com a "Degustació gastronòmica d’espigalls de col brotonera del Vallès".
A banda d’un tast del plat referit pels assistents (preparat pels paradistes Ricardo i Montse), en lliuraran receptes, repartiran calendaris i presentaran productes de "Terrassa gastronòmica". Alhora, comptaran amb la presència de cuiners i pagesos que exposaran plats i n’exalçaran la vàlua d’aquest concretament. El volen convertir en un producte emblemàtic de l’agricultura local.
L’espigall és una verdura provinent d’una varietat de col. Inicialment es conreava pel Garraf (sobretot a Vilanova i Cubelles) i no tenia gaire sortida. Sovint es quedava a la parada, per vendre. Té dues varietats:
• Els espigalls apareixen de gener a març, quan la col comença a florir. Té poques fulles, però grosses i retallades.
• I els brotons -entre octubre i novembre- que vénen a ésser brots, amb molta fulla retallada.
Té propietats nutritives excel·lents. Es cuina passant-la per la paella (amb all) o coure-la, gairebé un quart d’hora (tallant abans les fulles a trossos). Com a guarnició, es pot emprar cansalada, arengades, carn o peix i altres verdures, afegint-hi escumes, cremes o sopes.
Els espigalls i les fulles verdes d’aquesta col pertanyen a la família de les crucíferes (de què es diu que ajuden a prevenir el càncer). Destaquen nutricionalment pel seu alt contingut d’àcid fòlic (molt recomanat durant l’embaràs), vitamines "A" i "C", potassi i fibra. També per un baix contingut energètic.
I, ja per acabar, vagi de bell nou la meva felicitació als de Sant Galderic.