Des del Grup Municipal del Partit Demòcrata i Junts per Catalunya-Terrassa ens sumem a la vaga feminista convocada amb motiu del Dia Internacional de la Dona i participarem en els actes convocats a la ciutat per la Comissió 8 de Març i les entitats feministes. Volem expressar així el nostre compromís amb els valors del 8-M i denunciar el ressorgiment dels postulats antifeministes de la dreta espanyola. Volem denunciar que moltes dones no poden exercir el dret a fer vaga.
Les dones amb contracte, regularitzades, legalitzades podem no assistir als nostres centres de treball i organitzar mobilitzacions, però les dones migrants sense papers, amb treballs d’economia submergida, amb treball domèstic, amb cures a particulars, amb petits tallers il·legals, amb petits comerços, per exemple, no poden atesa la seva precarietat i vulnerabilitat dins el món laboral. Podríem parlar de molts àmbits però ens volem fixar especialment en l’educatiu. Volem que a les escoles, instituts i universitats, com a principal espai de socialització, els nostres infants i joves creixin en equitat i igualtat social. No volem que a les escoles i als instituts es construeixin rols de gènere ni estereotips; no volem que existeixi l’actual divisió sexual a l’hora d’escollir carrera i el sostre de vidre a l’hora d’investigar o promocionar en la Universitat.
Volem una educació afectiva i sexual que inclogui les diversitats sexuals sense estereotips i les identitats i/o expressions de gènere. Volem que els nostre nens i nenes es formin contra unes masculinitats violentes, possessives i dominants, excloent-hi els tòpics de l’amor tòxico-romàntic i fent possible el desenvolupament de tot el nostre potencial.
En totes aquestes etapes també veiem que la història de les dones, la nostra història, ha estat invisibilitzada i apartada de les aules i dels llibres de text.
Les xifres són terribles i ens han de fer reflexionar com a societat:
-1.560 dones han estat assassinades per violència masclista en els últims catorze anys.
-que milers de dones, en tota la nostra diversitat, pateixen maltractaments per part de les seves parelles o exparelles que segueixen veient-les com a objectes en lloc de subjectes. I que quan denunciem que han estat agredides es qüestiona el seu testimoni.
-que ens violen els homes perquè es creuen amos dels nostres cossos, pretenent anul·lar-nos com a persones, per mostrar als altres homes la seva masculinitat dominadora i violenta.
-que el rebuig a la violència sexual ha d’anar acompanyat de canvis culturals, en les idees, les actituds, les relacions i en l’imaginari col·lectiu. Menys paraules i proclames, i més fets.
-que les violències patriarcals afecten les dones de forma diferent en funció de l’estatus migratori, la nostra edat, l’origen, si som trans, hetero, lesbianes; si som assalariades o no, treballadores de la llar, treballadores sexuals, si som mares o no. Si neguem aquesta diversitat, fem invisible l’especial cruesa amb què les violències afecten algunes de nosaltres.
-que les dones amb algun tipus de discapacitat es trobem en una situació de major vulnerabilitat en veure limitats els seus drets fonamentals i les seves possibilitats per decidir sobre les seves vides. Com a conseqüència de la manca d’autonomia, en molts casos, són aïllades, sotmeses i controlades per l’entorn més proper. Aquestes circumstàncies fan que el risc de patir violències masclistes sigui més gran i que, en molts casos, depenguin dels nostres agressors. A més, de suposar una barrera afegida que obstaculitza la seva participació social i oportunitats equiparables.
-que les xarxes socials no són un espai lliure de violències masclistes, racisme, xenofòbia i LGTBIfòbia, un espai segur per a totes les dones, en el qual puguem opinar i expressar-nos sense ser assetjades, fustigades o agredides. Perquè l’espai virtual, com l’espai públic, també ha de ser el nostre.
-que hem d’acabar amb un sistema que ens segrega en funció de les nostres capacitats per tal d’aconseguir garantir l’autonomia i la diversitat de totes les dones, mitjançant el desenvolupament d’una societat inclusiva i accessible que ens permeti superar la situació de dependència d’un entorn propens a les violències. Finalment, volem ser lliures de ser qui som. Volem exercir els nostres drets i llibertats en plenitud i lliures de discriminacions de cap tipus.
* L’autora és regidora del GM del Partit Demòcrata i candidata de Junts per Catalunya-Terrassa