Tots els que hem participat, cadascú des de la seva responsabilitat, en les converses sobre el futur de la gestió de l’aigua a la nostra ciutat no podem sinó felicitar-nos per l’acord assolit entre l’Ajuntament de Terrassa i Mina, Aigües de Terrassa.
Primer de tot -i així voldria posar-hi l’accent- perquè el resultat va en profit de tots els terrassencs i totes les terrassenques, el principal objectiu que ens vàrem marcar a l’inici de les converses. Convé, des dels poders municipals i des d’una companyia que ha estat al servei de Terrassa des de fa 176 anys, no defraudar mai els ciutadans i adoptar aquelles solucions que repercuteixin positivament en la qualitat de vida de les persones, perquè aquesta missió és la que tenim encomanada.
En segon lloc, l’acord al qual hem arribat respecta les diferents resolucions municipals votades en ple, on rau la sobirania d’aquesta ciutat, en el sentit que sigui l’Ajuntament qui gestioni directament el servei de l’aigua a partir del pròxim 10 de desembre.
Si més no, caldria aclarir d’antuvi que els ajuntaments sempre són els últims responsables de la prestació d’aquest servei ja que actuen com a reguladors d’una concessió pública, sempre limitada en el temps. Així ho estipula la legislació sigui en el cas de l’aigua, recollida de residus, neteja viària, transport, etcètera.
A més, el pacte reconeix el bagatge de Mina en la prestació del servei d’aigua a la nostra ciutat i li atorga un paper important. Una dilatada i demostrada experiència que ha estat valorada molt satisfactòriament per part de la ciutadania en les diferents enquestes -siguin de Mina o del propi Ajuntament-, atorgant a la nostra companyia notes que superen el notable alt. Per tant, Terrassa seguirà aprofitant els coneixements de Mina i dels seus equips.
El nostre país i la nostra ciutat sempre han avançat al llarg dels segles i han fet front a mil i una situacions adverses gràcies a acords d’aquest tipus en què tots els actors implicats, públics i privats, han aportat el millor de cadascú, deixant de banda desavinences i apriorismes ideològics. I així cal explicar-ho, així s’ha admetre i així s’ha de reconèixer a l’actual equip municipal amb qui hem estat dialogant durant setmanes.
Mina, Aigües de Terrassa, aportarà a partir del 10 de desembre tot aquest coneixement, recursos i infraestructures acumulats en més d’un segle. Per altra banda, un col·lectiu integrat per més d’un centenar de persones veurà garantit el seu lloc de treball i quedarà cobert per aquest acord.
Sou més de cent mil usuaris els qui fins ara heu confiat en el bon saber fer de Mina i que heu gaudit al llarg dels anys d’un servei de qualitat gestionat per un equip d’excel·lents professionals amb sensibilitat social i mediambiental. I així ho volem seguir fent al costat de l’Ajuntament, aportant tot el nostre currículum en benefici de la ciutat.
Són molts -diria innumerables- els compromisos que al llarg d’aquests anys hem adquirit amb Terrassa: una tarifa social per a les famílies vulnerables des del 2013, dos anys abans que el Parlament aprovés la llei de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica; un fons social de l’aigua des del 2014 a través de la Fundació Mina, i aportacions econòmiques anuals per al món cultural i social de la ciutat, així com altres activitats solidàries, que superen els 200.000 euros l’any.
Recorregut aquest llarg camí, és moment ara de tornar a treballar conjuntament aportant el millor de cadascú des de la responsabilitat que li pertoca. Amb voluntat i amb diàleg se superen els entrebancs. I l’Ajuntament i Mina, Aigües de Terrassa, ho hem demostrat amb escreix.
No tinc cap dubte que aquesta nova etapa que iniciarem, gràcies també al suport de moltes persones i entitats que han contribuït a apropar posicions, donarà el seus fruits ben aviat, perquè aquest és el compromís que hem adquirit. I espero que aquesta col·laboració, de la qual ara hem fixat les bases, tingui una llarga continuïtat.
* L’autor és director general de Mina. Aigües de Terrassa