Diners

Comunicar

Comunicar és relacionar-se. Les persones ens comuniquem amb la veu, amb els dits (teclejant), amb la vista (mirant, llegint), amb els sons que escoltem o emetem, … La comunicació és l’element clau per les relacions. No hi ha relació si no hi ha comunicació i la comunicació fracassa si d’ella no en resulta alguna relació puntual o duradora. La relació pot ser positiva o negativa però en qualsevol cas, necessita comunicació. La relació pot ser entre algú molt poderós (empreses, estats, institucions, pares… ) i algú poc poderós (treballador, consumidor, nens,…) i en tots els casos la comunicació en qualsevol de les seves formes i formats, esdevé l’element essencial per les relacions. Quan ens relacionem establim estratègies de comunicació i apliquem tècniques de cara a aconseguir els nostres propòsits. Sovint veiem com els fills aconsegueixen el favor dels pares practicant comunicació de xantatge, per exemple. Les emocions juguen un gran paper en la comunicació. I les eines que provoquen les emocions són múltiples i variades.

Un tros d’una peça musical o un soroll com quan miola un gat o quan baixa l’aigua en un riu,… molts records es lliguen als sons a través de les emocions. La cerca de les formes que invoquen les emocions per invitar a l’acció o al record, és una de les bases de la comunicació. L’interlocutor que rep el missatge comunicat reacciona a partir de les motivacions induïdes de l’emoció generada i així els experts s’esforcen a trobar la millor forma de comunicar.

Internet imposa un ritme trepidant a la velocitat de la transmissió dels missatges i les implicacions de la rapidesa, volum i veracitat de les notícies, invoca a unes capacitats per la nova manera de comunicar, més enllà de les formes tradicionals que fins ara es practicaven.

Les empreses, els polítics, els directius, les organitzacions,.. comuniquen. Si el contingut de la comunicació és tan important com la forma de la comunicació, podem intuir les dificultats de la immediatesa i de les respostes ràpides a fets inesperats.

La premsa escrita, les revistes especialitzades, els reculls de premsa, les revistes científiques, els blogs, les xarxes socials … tots tenen un format que els identifica. De la mateixa manera que la comunicació no escrita es manifesta amb sons i formes que es poden percebre per l’oïda i la vista.

Temes relevants
Als meus estudiants universitaris els hi plantejo una vegada per curs un debat que demana una feina individual i en grups, sobre quin són els temes rellevants sobre els quals s’ha escrit en els darrers mesos en l’àmbit de la distribució comercial. La cerca de notícies i l’anàlisi de les similituds i diferències del que cadascú presenta enriqueix el coneixement sobre que es considera més rellevant en el comerç en les dates recents. Els 5 temes més rellevants enguany han estat la 1) localització, 2) les tecnologies i innovacions, 3) l’adaptació al consumidor, 4) l’entorn regulador i 5) les finances, i la sostenibilitat. Tot el món que rodeja a la venda on line i la distribució física dels productes a la llar guanya rellevància en la distribució comercial.

Alguns exemples recents que posen en relleu la importància de la comunicació i fan pensar sobre les intencions i objectius: 1) Media Mark anuncia que el 29 d’Octubre tots els seus productes seran sense IVA i la premsa i clients descobreixen i vitalitzen a les xarxes socials com retiraven de la venda tots els productes d’alta gamma, en especial els de la companya Apple. 2) Glovo comunica que vol plantar cara a Mercadona, El Corte Ingles, Amazon i Ulabox desenvolupant la botiga virtual "Superglovo". En mig de la polèmica sobre la seva xarxa d’Autònoms que fan el lliurament a casa de qualsevol cosa, comuniquen posicionant-se entre els grans, i facturen 80 milions d’euros quan Mercadona està per sobre dels 20.000 milions, El Corte Inglés per sobre dels 10.000 i Amazon a Espanya a la ratlla dels 5.000. 3) Auchan (Alcampo) i Macro anuncien que han aconseguit un acord de cooperació per a la negociació en comú de les condicions generals de compra amb proveïdors de marca de fabricant. D’aquesta forma, Makro Espanya es beneficiarà, a través de l’acord entre Auchan Retail Espanya i Euromadi, de les condicions generals negociades per Euromadi Ibèrica per als distribuïdors adherits a la seva central de compres, amb els proveïdors que entren dins de l’àmbit de la cooperació….

La importància de la comunicació!

*L’autor és economista i profesor UAB 

gabriel izard@uab.cat

To Top