Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca Prodis des de 2005 organitza un concert solidari al Centre Cultural amb la finalitat de projectar-se a la ciutat i complementar ingressos per seguir oferint llocs de treball i habitatges tutelats a les persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o paràlisi cerebral que formen la gran família de Prodis.
Ja són tretze els concerts que han comptat amb músics solidaris de prestigi. Han omplert de públic l’auditori i han aconseguit aplaudiments entusiastes dempeus. L’estil sempre és divers, sense encasellar-se en un de sol. La varietat va des de cantants com Lluís Llach, Feliu Ventura o Maria del Mar Bonet; corals com la Polifònica de Puig-reig, la Sant Jordi o l’Orfeó Català; conjunts de jazz com la Locomotora Negra o la Sant Andreu Jazz Band; grups de rock com Gossos, i triomfadors televisius com el Grup Mèlt i els terrassencs Tons & Sons. Tretze concerts de notes musicals solidàries envers Prodis.
Enguany, el catorzè concert té un caire especial i esperat per la seva llarga tradició musical: l’Escolania de Montserrat, una coral de nois que des del segle XIII canta en el santuari marià de Montserrat. L’escola montserratina és una de les escoles de música d’Europa més antigues i més representatives per la seva tradició, identificació i singularitat. Dels compositors que l’han integrat, correspon destacar Joan Cererols (segle XVII), Anselm Viola i Narcís Casanoves (segle XVIII), Àngel Rodamilans, Anselm Ferrer i Ireneu Segarra (segle XX).
Sota la direcció i llarg mestratge (1953-1997) del pare Ireneu Segarra, l’escolania va internacionalitzar-se enregistrant discs, participant en festivals o fent gires de concerts per tot el món. Seguint aquesta pauta de portar les seves veus al món sencer, en els darrers anys ha cantat als Estats Units, Xina, Itàlia, Alemanya, Rússia, Hongria, Suïssa, Bèlgica, Polònia i recentment ha arribat d’Irlanda. També ha ofert concerts a ciutats catalanes com Granollers, Agramunt, Collbató, Seu d’Urgell i dintre de poc ens visitarà a Terrassa.
L’escolania està formada per una cinquantena de nois de 9 a 14 anys, procedents de tot Catalunya, que estudien a Montserrat des dels darrers cursos de primària fins als primers de secundària. Ens grups de dotze alumnes per curs, per una banda dediquen els matins a l’ensenyament reglat, complementat amb l’anglès i noves tecnologies, i per altra banda dediquen les tardes als estudis de música. Estudis que consisteixen en llenguatge musical, orquestra, cant coral, piano i un segon instrument a escollir. Per tant, en acabar l’etapa montserratina, els nois han assolit una preparació humana, intel·lectual i musical de primer ordre.
L’escolania interpreta freqüentment polifonia del Renaixement (principalment T.L. de Victoria i G.P. da Palestrina) i autors de tots els segles com Mendelssohn, Brahms, Britten, entre altres prestigiosos compositors. En les seves actuacions complementa l’actuació amb música popular catalana amb harmonitzacions de diversos compositors catalans.
En el concert de Terrassa, sota la direcció del mestre Llorenç Castelló, oferirà tant interpretacions de música sacra i composicions clàssiques internacionals com també música popular catalana amb harmonització de compositors catalans.
El concert tindrà un punt final amb cançó nadalenca, en consideració a la proximitat del Nadal. Les veus blanques dels escolans contindran un missatge de pau i de bellesa que tindrà el sentit de solidaritat envers Prodis.
Divendres 30 de novembre a dos quarts de nou del vespre al Centre Cultural tindrà lloc aquest esdeveniment tan esperat pel públic terrassenc.