Opinió

Projecte D Factory

El Consorci de la Zona Franca i Leitat impulsen un gran projecte d’innovació entorn de la impressió 3-D. És un projecte amb un fort regust local però no és un projecte local. Té una empremta local per les principals persones implicades: Pere Navarro, delegat del Govern d’Espanya al CZF; Ramon Pastor, vicepresident del negoci d’impressió 3-D a nivell mundial, i Joan Parra, vicepresident executiu de Leitat. Tots ells tenen una forta relació amb Terrassa. També Jordi W. Carner que, tot i no ser de Terrassa, coneix molt bé la ciutat des de fa molts anys. I, encara que físicament el projecte no tingui la seu a Terrassa, com a ciutat, hauríem de saber treure’n partit. Leitat ha agafat el lideratge dels projectes emblemàtics de l’economia emergent i és molt important que ho continuï fent des de Terrassa, encara que la seva projecció sigui cada cop més internacional. Aquest és el camí. A més Terrassa sempre ha sabut tenir una relació simbiòtica amb Barcelona, és una de les constants de la política local al llarg del segle XX i en especial de Royes, Navarro i ara Vega.

Dimarts passat, vaig tenir l’honor de participar en la presentació del projecte D Factory a la seu de Leitat, al Pla del Bon Aire. Va ser una trobada de molta gent de Terrassa i de molta gent de fora. Però va ser un exemple de com, des de Terrassa, s’han de poder fer coses importants per al país i per al món. Ens calen projectes d’aquesta ambició i exercicis de lideratge com aquest. Vaig poder veure com, ja fa temps, Joan Parra concebia el projecte des d’un paper en blanc i és una sort que l’hagi acabat concretant amb Pere Navarro al CZF. Parra és un motor que no para mai. Mentre els altres baden ell ja ha fet quilòmetres. Saber passar dels esquemes en un paper a la realitat no és fàcil. En aquest cas portava temps negociant amb el CZF l’acord que ara s’ha concretat. I a Pere Navarro se’l veu simplement radiant. En els darrers anys ho ha passat malament i poder tornar a estar a primera línia és lògic que li suposi una gran satisfacció. Reeditar un cert "Terrassa power" a què estàvem tan acostumats als anys noranta no està gens malament. L’alcalde, Alfredo Vega, que va presidir la presentació, va agafar el testimoni de rellançar des de la col·laboració público-privada la capacitat industrial de Terrassa. Des dels anys de la Transició, Terrassa s’ha dignificat molt com a ciutat, però ha perdut potència industrial. I tots els esforços per recuperar la capacitat emprenedora a l’entorn industrial han de ser molt benvinguts. Esforços privats en el marc d’unes externalitats definides en gran part per la sensibilitat de tot l’Ajuntament (i no només d’un departament, i això hauria de valdre especialment per a Urbanisme, per descomptat).

D Factory és un espai de 17.000 m2 dedicats a incubar projectes a l’entorn de la manufactura digital, en especial de la impressió 3-D. La impressió 3-D dóna l’oportunitat de reimaginar el format de la manufactura industrial. Permet sofisticar dissenys més funcionals i sobretot personalitzar cada peça. És la unió de l’artesania i la industrialització. Cada peça és diferent però es fa en un procés industrial. En aquest nou espai, s’hi apleguen però uns quants reptes. El primer, crear una lògica de talent emprenedor que doni curs a totes les possibilitats de les noves solucions de producció en impressió 3-D. El segon, lideratge per fer d’aquest espai un referent a Europa, no concebre’l com una aposta local sinó com un hub amb ambició més global que local. El tercer, apostar pel creixement. A Europa tenim un problema, creem moltes starts-up però no tenim scales-up. És a dir les noves empreses que neixen no creixen. I necessitem impacte i ràpid. D’aquí l’aposta pel creixement àgil de les starts-up. El quart repte, ser un espai d’innovació on es puguin provar prototipus i productes en primera fase de mercat en unes condicions especials.

Pere Navarro, en presentar el D Factory, el va definir com una fàbrica d’oportunitats. És un bon moment. L’esclat de la impressió 3-D serà a la propera dècada. Anticipar-se sense perdre el pols del mercat és sempre una bona opció per a les oportunitats. Ara cal atreure talent emprenedor i que la marca D Factory s’associï a projectes d’impacte. Neix un nou món. Fa dies que està naixent. El D Factory n’és un exemple més. El que ens cal és que sàpiguen transformar aquestes noves circumstàncies en creixement equilibrat, és a dir, en un aposta de desenvolupament sostenible, que més que crear noves desigualtats les redueixi.

To Top