Els càntics dels alumnes del col·legi de San Ildefonso de Madrid mentre els bombos giren i van caient les boles dels sorteig és un dels sons característics del Nadal. Si bé aquesta rifa té lloc des d’inicis del segle XIX (en concret, la primera va ser el dia 18 de desembre del 1812), les nenes del col·legi de San Ildefonso no s’hi van incorporar fins a finals del segle XX. En concret, l’any 1984 va ser el primer en què hi vam sentir les seves veus.
Per cert, en aquell primer sorteig del 1812, el número premiat va ser el 3.604.
Un altre dels canvis que hi va haver amb el temps va ser de denominació. D’entrada, la rifa es deia “loteria moderna”, per diferenciar-la d’un altre sorteig, la “loteria primitiva”. A finals del segle XIX, el 1892, ja va adoptar el nom de “Sorteig de Nadal”. I l’any 1897, els dècims de la loteria van incloure per primera vegada la denominació “Sorteo de Navidad”.
Una dada força curiosa és que, d’ençà de la seva creació, aquesta rifa no s’ha deixat de fer mai. Fins i tot es va continuar organitzant durant l’època de la Guerra Civil espanyola (1936-1939).
Una altra dada històrica del sorteig és que l’any 1957 va ser el primer en què es va retransmetre per televisió. Per cert, el número de La Grossa més matiner va ser el del 2004. Va sortir 13 minuts després que comencés l’acte.
Per internet
Avui la loteria suma noves eines a les tradicionals, amb la venda de dècims de la Grossa de Nadal a través d’internet o amb algunes “apps” per als dispositius mòbils.
Precisament fa unes setmanes que s’ha estrenat l’aplicació LoteriasPro. Aquesta permet consultar si un número determinat de la loteria està disponible, o no. Si és que sí, el podem reservar a través d’un “codi qr”, que després haurem de presentar i validar al punt de venda de loteria i allà obtindrem el resguard físic del número.
L’aplicació no tan sols funciona per triar el dècim del sorteig de la Grossa del Nadal, sinó també de la resta de jocs de Loterías y Apuestas del Estado (La Primitiva, Euromillones, Lotería Nacional, Bonoloto, La Quiniela, El Gordo, Quinigol, Lototurf y Quíntuple Plus). La idea s’emmarca en el procés de renovació tecnològica d’aquest organisme públic.