Terrassa és, pel seu nombre d’habitants, una "ciutat intermèdia", és a dir, una ciutat demogràficament rellevant, lligada al territori, amb recursos propis i una identitat forjada pel seu bagatge històric, cultural, econòmic i social. El nostre municipi ha sabut detectar les seves febleses, aprofitar les seves qualitats i avui ja és la tercera ciutat de Catalu- nya. Però Terrassa és molt més que una ciutat "gran".
Fa unes setmanes l’agrupació local del PSC vam organitzar un acte amb la presència de l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu. La conferència va girar entorn de la necessitat de tenir un bon projecte de ciutat, perquè és en els nostres carrers i barris on es desenvolupa la vida, on es creen oportunitats, on la gent es relaciona i es realitza de manera individual i també col·lectiva. Hereu va insistir que tenir un bon projecte "garanteix una igualtat social". Cal repensar les ciutats i cal que ho fem des de diversos punts de vista: social, econòmic, cultural, digital, etcètera. "La socialdemocràcia -deia Hereu – defineix les poblacions com a projectes col·lectius, que s’han de construir des de l’escolta, el diàleg i el consens", buscant un gran pacte entre conciutadans.
Això és el que fem els socialistes al capdavant d’aquest Consistori. Pensem Terrassa com un lloc on viure tenint en compte l’Estat del benestar i garantint els drets bàsics com són l’habitatge, l’alimentació o el servei d’abastiment d’aigua que, en breu, esdevindrà de gestió pública gràcies a la tenacitat i la convicció del PSC, que ha liderat aquesta qüestió des de la responsabilitat del govern.
Així mateix, el nostre projecte vol potenciar Terrassa com una ciutat de progrés: tenim el segon campus universitari urbà i un munt d’empreses i iniciatives -públiques i privades- que són bressol de l’avantguarda tècnica a Europa. D’altra banda, també estem avançant en el camp de la sostenibilitat, amb millores notables en el transport públic i en el servei de neteja. I la ciutat ha fet notables passos en el camp de la transparència i la participació, buscant que la ciutadania s’impliqui de manera continuada i transversal en la política.
A Terrassa, els socialistes teníem, tenim i tindrem projecte. Un bon projecte. Volem ser referent a la regió metropolitana i treballem en aquest sentit: per situar-nos al mapa més local però també com a ciutat referent a Europa i al món. En aquest sentit, cal destacar que, el mes de juliol d’enguany, la nostra ciutat ha estat present al Fòrum Mundial de Ciutats Intermèdies de Chefchaouen (Marroc), on hem liderat el debat sobre sostenibilitat global i justícia territorial. En aquesta trobada de nivell mundial, l’alcalde, Alfredo Vega, ha insistit en la necessitat d’impulsar les ciutats intermèdies en el món, ja que aquestes són la base per promoure la sostenibilitat global i la justícia territorial. La política pública que s’implementa a les ciutats acaba definint la societat per això és important trobar uns mínims compartits entre totes les metròpolis a nivell mundial, amb el propòsit de convertir-nos en els veritables motors del canvi cap a una societat millor, més justa, sostenible i que garanteixi la igualtat.
En aquest sentit, en breu a Terrassa diagnosticarem i identificarem la ciutat en termes d’Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Una tasca que farem amb connivència amb el nou comissionat per a l’Agenda Urbana 2030 creat pel govern de Pedro Sánchez, que s’encarregarà de la coordinació d’actuacions per al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per les Nacions Unides.
En ple segle XXI, les ciutats tenen un paper clau. La població mundial s’està urbanitzant i les metròpolis creen sinergies entre elles compartint processos econòmics, xarxes, equipaments, infraestructura, transport, activitats productives i fluxos de població. Terrassa vol liderar aquests processos "competint globalment mentre cooperem localment" en paraules de l’alcalde Vega. Cal enfocar els reptes de futur des de l’eficàcia, escoltant les necessitats de la gent i donant-hi respostes. Això és el que fem a Terrassa, desenvolupem un projecte de manera transversal que va més enllà del propi municipi i que ens situarà en un futur com una de les ciutats destacades de l’àrea metropolitana de Barcelona.
Sabem que la ciutadania valora positivament el municipi, així ens ho indica el darrer Baròmetre, que apunta que els veïns i veïnes atorguen una nota mitjana de satisfacció d’un 7,71 sobre 10 a Terrassa. Ara, ens toca projectar-nos també al territori, defensant el nostre model i fent-lo extensible. Des de la competitivitat estem cooperant, per això ens agrada començar a utilitzar aquesta nova paraula: "coompetitivitat".
* L’autor és portaveu del Grup Municipal Socialista a Terrassa