Paula Pintor Chavarría és diplomada en Òptica i Optometria i llicenciada en Psicopedagogia. Ha realitzat estudis sobre alteracions de la vista, entre altres temes, ha impartit cursos sobre teràpies visuals i ha participat en congressos d’òptica i trobades pedagògiques. És l’actual presidenta de l’Associació Catalana d’Optometria i Teràpies Visuals (ACOTV).
Quina diferència hi ha entre un optometrista i un oftalmòleg?
Podríem dir que una mica som com el traumatòleg i el fisioterapeuta. L’oftalmòleg tracta les patologies. L’optometrista fa la, diguem-ne, “rehabilitació” quan la part patològica ja està resolta. De vegades per millorar la vista fan falta exercicis a més d’ulleres.
Per exemple?
En ulls desviats que no es poden operar, ulls ganduls, pacients que hi veuen doble…
Veure-hi doble?
Hi pot haver diversos motius, per exemple, un traumatisme.
Vostè és la presidenta de l’Associació d’Optometria i Teràpies Visuals. Quan s’hi va incorporar?
A l’inici. Es va fundar l’any 2001. Jo treballava a Barcelona i el meu cap m’hi va introduïr. Des del mes d’octubre de l’any passat en sóc la presidenta, abans era vice-presidenta. Sóc membre de la junta directiva des del 2008. Però no som una associació gens jeràrquica i tinc un equip molt bo que treballa molt i, a més, de manera voluntarista.
Què fa l’Associació?
Va néixer per sensibilitzar la població dels mals hàbits visuals i perque a Catalunya faltava una formació més especialitzada en optometria. Fem activitats formatives i de difusió.
A quins mals hàbits es refereix?
Utilitzem massa la visió propera. Ens passem el dia treballant davant de l’ordinador i sempre estem mirant el mòbil. I hi ha nens que escriuen de tant a prop que no saben relaxar els ulls.
I què hauríem de fer?
Ens hem d’acostumar a mirar de lluny. Hem d’aprendre a relaxar la vista mirant a l’infinit. L’estiu és un bon moment per fer un canvi d’hàbits perque tenim vacances i disposem de més temps lliure.
Què més hauríem de tenir en compte?
La llum natural és millor que l’artificial. Per exemple, la miopia cada vegada apareix més aviat, ara fins i tot es donen casos en nens de 6 anys, però s’ha comprovat que hi ha menys casos de miopia en nens que juguen a l’aire lliure. També hem de saber que l’aire condicionat resseca els ulls.
I això com es pot solucionar?
Les llàgrimes artificials van bé per humidificar els ulls. N’hi ha sense antibiòtic però si tens bacteris, mucositats o lleganyes també n’hi ha amb antibiòtics que es venen a la farmàcia amb recepta mèdica.
Quins riscos correm si no ens cuidem?
Ens exposem a patir alteracions de la còrnia, queratitis, cataractes primerenques, desprendiment de retina, conjuntivitis… Per exemple, si hi ha prevenció, les cataractes apareixen més tard.
Com podem tenir cura dels ulls a l’estiu? Hem de portar ulleres de sol?
Sí. Les ulleres de sol ens protegeixen dels efectes negatius dels raigs ultraviolats. A la platja, a més, el reflex de l’aigua pot empitjorar el problema. Les ulleres de sol són aconsellables al mar, a la ciutat, a la muntanya, per conduïr… I també per anar a esquiar perque no només fan falta a l’estiu. Ens hem de cuidar tot l’any.
Com les hem de triar?
El primer que cal tenir en compte és que estiguin homologades i que portin un bon filtre que garanteixi el cent per cent de protecció.
Diuen que una de cada tres ulleres no està homologada. Les hem de comprar a l’òptica, oi?
Si. El millor és deixar-se aconsellar per l’òptic o l’oftalmòleg. Hi ha gent que les compra per internet i diu “són molt fosques, ja protegeixen” però no saben que l’important no és el color del vidre sinó la qualitat del filtre.
Aleshores no cal que el vidre sigui molt fosc?
No és imprescindible. Si el filtre és bo, el color és igual.
Els nens també n’han de portar?
Si. Els ulls dels nens no estan tan desenvolupats i encara són més sensibles als raigs ultraviolats. El cristal·lí dels nens deixa passar més raigs que el dels adults.
I la gent que porta lentilles?
Ara també hi ha lentilles amb filtre solar.
Com ens hem de protegir a la piscina?
És recomanable banyar-se amb ulleres de natació i tenir sempre els ulls tancats.
Els ulls tancats?
S’ha de tenir en compte que el clor irrita els ulls i, a més, que a la piscina hi pot haver fongs, bacteris i virus.
Què més hem de saber sobre la salut dels ulls?
La salut dels ulls no és només veure-hi bé. Hi pot haver problemes derivats de l’estrès o altres causes. I també podem tenir algun malestar que té l’origen en un problema visual. Els ulls formen part del cos i els hem de cuidar igual que cuidem les altres parts. Hem d’alimentar-nos bé, fer esport…