El Grec Festival 2018 ha ja començat a caminar. El Grec Festival alça teló amb El poema de Guilgamesh, rei d´Uruk, una de les històries més antigues de la vicilització Occidental. L´obra, dirigida per Oriol Broggi, explica la historia d´un rei que anhelava ser Déu. La obra de teatre, amb la marca La Perla 29, va inaugurar el Grec Festival de Barcelona dedicat a l´Orient.
Un any més el Festival porta a Barcelona figures de primer nivell, que només tenim l’oportunitat de veure-les durant aquest mes de juliol. Avui parlarem d’Akram Khan qui vam poder veure al Mercat de les Flors. Akram Khan va néixer a Londres en una família originària de Bangladesh. Va començar a ballar amb set anys i estudiar amb el professor i ballarí de kathak, Sri Pratap Pawar, màxim especialista en el ball clàssic de l’Índia. A més dels seus múltiples espectacles en circuits internacionals de dansa el 2012, Khan va ser triat per coreograficar una part de la cerimònia d’obertura dels Jocs Olímpics de Londres. Destaca la seva revisió de Gisell amb l’English National Ballet.
Xenos és un sol de dansa contemporània de l’aclamat coreògraf i ballarí. A cavall entre el Regne Unit i Bangladesh, Khan tira cordes sobre l´escenari del Mercat i arrossega la memòria, les forces de la naturalesa, la resistència de l’esperit humà i el somni de la transformació poètica a través del moviment del cos humà.
L’espectacle que vam poder veure porta per títol Xenos, en ell coreografia la història dels indis obligats a lluitar en la Primera Guerra Mundial. Tot l’horror de la guerra contrasta amb la bellesa de la posada en escena d’Akram Khan. Hi ha moltes històries verídiques darrere de cada moviment amb una dramatúrgia de Ruth Little i text en off de Jordan Tannahill.
La peça mostra l’experiència d’un milió i mig d’ indis obligats a lluitar en una terra que els era estrangera. El ballarí fa una reflexió sobre l’Europa d’avui dia on s’intenta dividir i separar gent que ha conviscut bé durant anys, la xenofòbia s’estén com un càncer en la nostra societat, d’aquí neix el títol Xenos que significa estranger en grec.
Un dels molts atractius de l’espectacle és veure en directe cinc músics increïbles que toquen des de Mozart a cançons índies passant per la música tradicional anglesa al servei d’un ballarí que es mou igual que Charles Chaplin o Michel Jackson, passant per tot el pòsit de la dansa contemporània que arrossega com una gran motxilla de quaranta anys ballant.
Xenos ens va seduir des de l’inici quan unes cordes s’emporten tot. Un espectacle cruel, profund, silenciós, fet d’ecos, memòria i realitat.
Akram Khan tira cordes sobre l’escenari del Mercat i arrossega la memòria, les forces de la naturalesa, la resistència de l’esperit
El Grec porta un any més a Barcelona figures de primer nivell, que només tenim l’oportunitat de veure-les al juliol