Diners

La pluja d’idees reciclada

Quan pensem en la creativitat ens ve al cap començar des de zero, encetar un procés nou que no sabem cap on ens durà i que de ben segur ens en sorprendrà el resultat. Aquesta creativitat pot formar part molt més intrínseca d’una feina concreta, per exemple, un dissenyador o creatiu. En aquest cas no es tracta de resoldre un problema concret, sinó realment de crear alguna cosa des de zero, per exemple, una campanya de publicitat per a un nou producte. O començar a plantejar solucions molt creatives a problemes que potser ara són incipients però que realment no cal que siguin resolts de manera immediata. Exemple de creativitat i de les innovacions radicals que en resulten en tenim molts. Si mirem com era treballar a una empresa fa cinquanta anys, veurem que res té a veure amb com ho és treballar-hi ara. Abans els dispositius mòbils eren poc freqüents i de dimensions bastant exagerades, ara n’hi ha per tot tipus de necessitats i d’intensitats d’usos. Les noves tecnologies ens ajuden a treballar millor si les fem servir quan cal i amb criteri.

Però la creativitat és una eina molt interessant en el dia a dia. Per afrontar qualsevol situació sempre hi ha maneres de fer-ho molt més agradables i per tant resolutives. En la nostra activitat sempre ens trobem reptes que tenen a veure amb l’eficiència (fer les coses emprant menys recursos) o amb l’eficàcia (resoldre alguna qüestió que fins ara no sabíem resoldre). I ens trobem en aquestes situacions de manera continuada. De vegades les podem forçar una mica, perquè volem que els processos a l’empresa siguin millors en ambdues característiques, de vegades simplement ens hi trobem sense ni tan sols buscar-ho. I és aquí on aprendre a trobar noves maneres d’enfocar el problema pot ser un valor afegit personal que ens aporti gratificació i alhora sigui útil per a nosaltres i l’empresa. En definitiva ens ajudi a aprendre, evolucionar i canviar.

Mirar el passat i fer-ho des de la perspectiva habitual pot ser enriquidor. Moltes vegades a les empreses es comencen projectes que no finalitzen, però que han portat a consumir recursos i a generar uns resultats parcials. Si aquestes idees, i l’aprenentatge d’aquests processos es guarden, poden ser rescatats en el futur i molt valuosos. No llençar els esforços creatius que han quedat a mitges i tenir-los guardats és un punt molt positiu. Estem acostumats a resoldre els problemes actuals amb la perspectiva actual, del present, i això està molt bé. Ens ajuda a centrar-nos, ordenar les idees, i obrir processos de generació de propostes amb les persones que estem treballant conjuntament actualment. Quan enfoquem avui una innovació, petita o gran, acostumem a emprar la tècnica de realitzar una pluja d’idees. Fer-ho en equip ens pot ajudar a resoldre qüestions del dia a dia, sumar esforços quan ho fem, i proposar alternatives al què estem fent, o crear maneres de fer noves. Però moltes vegades podem aprofitar aquelles idees que en el seu moment no vàrem utilitzar i que potser ara tinguin alguna possibilitat de realització. Podem incorporar a aquesta pluja d’idees, que ja s’ha dit que pot ser per a resoldre aspectes del dia a dia molt més concrets o abordar processos creatius més complexes, algunes idees del passat, totalment elaborades o parcialment elaborades, i exposar-les i veure on ens porten. Així doncs, tan si es tracta de processos creatius que volen una gran dosi d’imaginació, com si es tracta d’afrontar qüestions més prosaiques del dia a dia, relacionades amb l’eficiència o l’eficàcia, realitzar una pluja d’idees amb certa dosi de reciclatge pot ser molt innovador. D’entrada ens pot ajudar a desbloquejar quan no sabem per on començar. A més, posa en valor tot l’aprenentatge que algun dia es va fer i que potser no va portar fruits de manera immediata però precisament ara ho acabi fent. De vegades reinventar allò que ja existeix ens porta a ser transgressors de maneres molt sorprenents i a més ens ajuda a valorar que l’esforç creatiu es bo que sigui continuat.

L’autora és Dr. (Ph.D.) en Direcció d’empreses, IESE Business School Sòcia de l’assessoria Getapartner.

natalia.cuguero@getapartner.com

To Top