De vegades el sector privat arriba on el públic no pot o no vol o potser no ha pensat que pot arribar. Estem parlant de premiar i mostrar el treball en les arts escèniques dels joves de l’ESO i dels batxillerats: teatre, circ i dansa. Resulta paradoxal observar com les famílies tenen cura i mimen els seus fills des de preescolar fins que arriben a l’edat de 14 anys, quan arriba la inconformista i rebel adolescència. Molts professionals de l’espectacle viuen gràcies al teatre infantil que es nodreix i s’alimenta de les famílies, però dels adolescents i els joves només es preocupen els seus professors de literatura, una o dues vegades a l’any, amb sortides obligatòries al teatre.
En aquesta franja d’edat la Fundació Coca-Cola porta quinze anys picant pedra fomentant els premis de teatre escolar i no escolar per a joves sota el nom de premis Buero de Teatre Jove i aquí a Catalunya Premis Ovidi Montllor; amb aquests premis, la fundació referma el seu compromís per formar i donar suport al desenvolupament dels joves en la seva faceta artística i creativa a través de les arts escèniques.
En aquesta edició s’ha arribat al rècord de participants, 379 grups de teatre jove, 80 més que l’any passat. Des del 2003, han participat 75.000 joves en 3.800 muntatges teatrals. Grups de teatre escolars i associacions i tallers de teatre opten a uns premis que compten amb un campus en què se’ls dóna formació. Els premis reconeixen els millors muntatges en una primera fase per comunitats autònomes, aquest any a Catalunya han estat guardonats sis grups no escolars i sis escolars, entre els premiats amb una menció a la qualitat interpretativa per l’obra "Inspector" ha estat l’INS Torre del Palau, on es cursa batxillerat d’arts escèniques, a més de l’INS Viladecavalls que ha rebut dues mencions, una pel bon muntatge musical en l’obra "Els miserables" i l’altra menció especial de jurat per la bona adaptació d’un text no dramàtic en l’obra "Maus", d’Art Splegelman. Les tres obres es van representar al Teatre Principal de Terrassa al llarg d’aquest curs escolar, gràcies al suport que l’Ajuntament de Terrassa dóna als batxillerats escènics de la ciutat i de les zones properes com Viladecavalls.
Terrassa és una de les ciutats on el teatre es viu amb més intensitat, ja sigui en l’àmbit professional amb projectes professionals com l’Elixir o el Festival TNT, o en l’àmbit del teatre amateur que els propers 15,16 i 17 de juny viurà un moment molt especial amb la Mostra SETdteatre que reunirà set companyies de la ciutat en una marató teatral de cap de setmana al Teatre Principal.
Sens dubte Terrassa és una ciutat teatral que ofereix obres que ens ajuden a explicar què estem fent aquí, quin és el sentit de la vida, expliquen idees amb total llibertat d’expressió, ho fan i saben com fer-ho, entretenen, aclareixen, descobreixen i els espectadors de totes les edats entren d’una manera al teatre i en surten amb una motxilla a l’esquena de la qual de vegades no són conscients o sí, però que no els deixa indiferents i els ajuda a entendre la condició humana.