Diners

Compartir i consultar per emprendre

Moltes vegades emprendre s’associa a la inexperiència en emprendre, és a dir, en no haver creat mai una activitat per compte propi, sigui individual o col·lectiva. I si, en la majoria dels casos es tracta d’això, les persones emprenen per primera vegada, i per tant tenen un desconeixement personal d’aquesta experiència. S’hi posen per primer cop amb la tota la il·lusió d’allò nou que volen fer. Això es apassionant. En aquests casos hi ha dues qüestions que s’haurien de tenir en compte des d’un bon inici, la importància de compartir aquesta experiència i la importància de consultar a experts. Per la primera vegada aquestes dues qüestions són bàsiques. Per molt entusiasmats que estiguem amb la nostra idea, posar-la sota l’escrutini de terceres persones i escoltar-les no només és important sinó imprescindible. En primer lloc perquè la nostra idea ens acostuma a entusiasmar, i això té coses molt bones, sobre tot l’energia i les hores que vindran d’aquesta motivació i que de ben segur ens caldrà posar-hi. Però també implica una pèrdua d’objectivitat que ens podria portar a errors d’allò més evitables. Així doncs plantejar-se des de l’inici el fet de compartir l’experiència, la idea i la seva execució en les fases inicials és molt important. Això si, cal triar bé amb qui la compartim, i també en quin moment ho fem. I aquí entraria en joc el fet de consultar, que a més, encara és molt més important que compartir, perquè incorpora experteses que ens manquen i inclou el compartir amb aquesta persona experta.

De fet consultar és bàsic. Analitzar bé les experteses de l’equip emprenedor i les seves mancances, i sobre tot, centrar-nos en aquestes darreres per tal de consultar sobre aquells aspectes on realment no tenim les experteses necessàries. I això s’ha de fer des de l’inici. Per tant, un emprenedor que ho és per primer cop, encara que li sembli (com sempre acostuma a ser el cas) que li manquen recursos fins i tot per a desenvolupar la seva activitat, hauria de destinar una part dels seus recursos materials i encara més important, del seu temps, a deixar-se assessorar i compartir el projecte. I no tardar gaire a fer-ho, doncs li permetria incrementar les probabilitats d’èxit o accelerar l’aprenentatge dels fracassos potencials que ja apunten, o que fins i tot ja hi són (encara que sembli mentida, doncs acaba de començar). Aquest és un error comú en els emprenedors novells, pensar que ja aniran fent ells sols, si ho fan en equip això encara és més freqüent. Els membres de l’equip poden ser complementaris però comparteixen segur la manca d’objectivitat. Un bon consultor pot ser-ho en algunes qüestions un altre emprenedor, doncs proporciona una experiència personal que pot ser d’ajuda per tal d’incrementar aquesta sensibilització a deixar-se ajudar, a més, aprendre dels fracassos no hauria d’implicar necessàriament aprendre dels "nostres" fracassos, sinó dels fracassos aliens, i un altre emprenedor pot compartir amb nosaltres els seus (també els encerts, o accelerar la solució de coses que ens preocupen, doncs ell ja s’hi ha trobat i potser tingui una possible solució).

Però si en el cas d’emprenedors novells el compartir i consultar es fa del tot necessari, en emprenedors que ho han sigut abans, això és més evident. Molts d’aquests darrers ja ho veuen clar, doncs han patit les conseqüències de no haver-ho anteriorment. Però en altres casos on van aconseguir cert èxit sense consultar ni compartir poden pensar que no els cal, com no els va caler llavors. De totes maneres una reflexió que ajuda als casos d’èxit, és fer-se la pregunta següent: si ara tornés a començar ho faria com ho vaig fer? O amb el coneixement i experiència que tinc podria millorar el procés anterior i aconseguir el mateix invertint menys? O fins i tot aprofitaria experiències d’altres i podria haver sigut una experiència més positiva? I en la majoria de casos la resposta és afirmativa, els podria haver anat millor compartint i consultant, i ara poden escollir-ho.

L’autora és  Dr. (Ph.D.) en Direcció d’empreses, IESE Business School Sòcia de l’assessoria Getapartner.

natalia.cuguero@getapartner.com

To Top