Després de dues jornades de debat i reflexió, el proper dia 21 d’abril es farà efectiva la realització del II Parlament Ciutadà. A la primera jornada vam parlar de democràcia, de construcció de comunitat i d’empoderament ciutadà. A la segona, dels drets humans a Terrassa i de la difusió de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la ciutat.
Aquestes jornades van servir per debatre sobre la democràcia que tenim i també sobre la democràcia que volem. I ara, a partir de donar veu i visibilitzar els col·lectius de Terrassa que lluiten per la defensa de drets universals com l’habitatge, l’accés als subministraments bàsics, la sanitat, l’educació, el treball i unes pensions dignes, ens proposem debatre sobre la necessària relació entre democràcia i drets humans perquè una cosa és interdependent de l’altra i es reforcen recíprocament. Sense drets no existeix cap mena de moral democràtica.
A la jornada sobre drets vam poder escoltar i reconèixer el treball que porten a terme dia a dia col·lectius de Terrassa que lluiten per fer efectius aquests drets, i ens va permetre confirmar que el treball ha de ser per força transversal, carregat de complicitats, de respecte i de reconeixement mutu.
Aquest treball comú i transversal sobre drets humans i democràcia que hem iniciat a Terrassa tot just acaba de començar. La carta no és més que l’eina, l’instrument que ens ha de servir per continuar treballant en la defensa dels drets amenaçats i també en els nous drets que hauran de veure la llum a l’ombra d’un món immers, cada cop més, en la lògica de l’economia neoliberal, perquè, a més capitalisme, menys democràcia.
El Parlament Ciutadà va néixer, ara fa poc més d’un any, per ser un espai per a la sobirania ciutadana perquè estem convençudes que des de la ciutadania també podem fer política. En tenim tot el dret. El que diferencia l’espai del Parlament Ciutadà dels hemicicles on es reuneix la classe política en qui hem delegat el nostre vot és que en aquest primer no es parteix de cap divisió partidista, tot el contrari, és la creació de comunitat, basada en l’interès pel bé comú, allò que ens uneix.
Ens uneix la inclusió, a partir de la diversitat, per sobre de la confrontació i de la competitivitat.
Ens uneix un espai on volem que flueixin les idees, que circulin i es barregin de forma oberta i lliures, i no subjectes a compartiments estancs.
Ens uneix un espai que volem càlid, proper, obert i universal.
El II Parlament Ciutadà de Terrassa vol fer un pas més cap al ple exercici de la democràcia de la forma més propera als ciutadans i ciutadanes. Volem ser considerades subjectes polítics per al canvi social. Volem l’espai i el temps de la paraula, deliberar i pensar.