En el Dia Mundial de la Síndrome de Down, que se celebra aquest mes de març, volem recordar que una incapacitat intel·lectual o una diferència dels trets físics no fan desiguals les persones que tenen aquesta síndrome. Són persones amb un potencial enorme, que han de poder actuar en diversos àmbits i des de la integració plena.
Com a partit polític amb una llarga tradició de defensa dels drets i les llibertats individuals i col·lectives, des del PSC defensem les polítiques socials de suport a les persones i a les seves famílies. Cada pas que fem per avançar en la integració i la visibilització són petites victòries. I és que la diferència mai ha de suposar desigualtat, per això cal comprendre que la millor manera d’actuar com a societat democràtica i progressista és vetllar per la integració plena, també de les persones amb síndrome de Down: promoure espais comuns amb activitats que impliquin grups socials diversos, com poden ser accions recreatives, culturals, esportives, d’oci divers, i amb l’objectiu de potenciar les seves capacitats.
En aquest sentit, els últims anys s’ha fet una feina importantíssima en el marc de la integració, amb un clar paper rellevant de les famílies i les associacions ciutadanes, però encara hem de millorar la xarxa social de suport i assessorament que podem oferir des de les administracions i, especialment, des del sector sanitari.
Cal continuar treballant per defensar els seus drets i un dels més fonamentals és l’educació no segregada. És imprescindible garantir-los l’accés sense cap tipus de barreres a l’educació reglada. Hem d’oferir una protecció adequada a les etapes de formació, treballant conjuntament amb el professorat, els pares i els alumnes. Proporcionar eines pedagògiques adients, formació i reciclatge acadèmic per fomentar l’educació emocional dels nens i nenes, i reconèixer la diversitat també a les aules. Normalitzar la síndrome de Down, explicar-la i fer-la visible són les millors eines per a la integració.
I un cop finalitzats els estudis què podem dir del seu futur laboral? Actualment Catalunya viu una situació econòmica i laboral en la qual la precarietat és molt acusada. La lluita per la millora de les condicions laborals sempre ha estat per a nosaltres una prioritat: una feina digna és un dret que no podem deixar de defensar, per tant, millorar l’accés al món laboral ha d’esdevenir un dels reptes principals i això també passa per millorar els nivells de contractació dels ciutadans i ciutadanes amb síndrome de Down.
Fomentar la integració, la tolerància i la comprensió vers les persones amb síndrome de Down és una meta ineludible que hem d’assolir com a societat. Així mateix, cal que des de les administracions públiques continuem treballant per implantar la igualtat efectiva en tots els àmbits i per a totes les persones.
* L’autora és infermera del CST i secretària de Salut del PSC Terrassa