Terrassa

Mancats de son. Quan es dorm poc i malament

Els éssers humans passem un terç de la nostra vida dormint. De fet, dormir és essencial en les nostres vides i és que el son és un procés biològic complex que ajuda a mantenir-nos sans. Mentre dormim el nostre cos desenvolupa activitats importants per al seu funcionament. A més, la qualitat del son té un impacte en la nostra salut física, mental i emocional, i comporta molts beneficis: ajuda a produir massa muscular, contribueix al creixement, incrementa la capacitat del sistema immunitari per combatre les infeccions, potencia la capacitat de concentració, d’aprenentatge i de memòria, millora l’estat d’ànim i augmenta l’esperança de vida.

Tot i que no totes les persones necessiten dormir les mateixes hores, la quantitat total de descans nocturn necessari oscil·la entre sis i onze hores diàries, i la mitjana és propera a les set o vuit hores per a les persones adultes. Les persones més joves acostumen a necessitar més hores que la gent gran. Un grup important és el d’adolescents, que necessiten dormir nou hores.

Hi ha gent que amb poques hores de son en té prou i prefereix aprofitar la nit per mirar sèries o pel·lícules, llegir, escriure, treballar o estudiar. A molts, també els agrada llevar-se d’hora per entrenar o anar a córrer. Per això, hi ha molts gimnasos oberts les 24 hores. Contràriament, molta gent té problemes per dormir totes les hores necessàries.
“Les nits es fan eternes quan no arribes a dormir ni una hora. Estàs mort de son i se’t tanquen els ulls, però no pots adormir-te perquè tens algú que et reclama i que et necessita 24 hores al dia”, explica l’Anna Vaillo, una terrassenca que és mare des de fa unes quantes setmanes. “Sempre hi ha el dia que cau del cel un regal i mires el rellotge i t’adones que ha dormit cinc hores. Aquell dia, ho celebres moltíssim”, assegura aquesta mare primerenca.

Com l’Anna, hi ha altres vallesans que també acostumen a passar les nits desperts. L’Olga Poché, de Sant Cugat del Vallès, treballa com a infermera a l’Hospital de Terrassa en torn de nit. “Treballo tres o quatre dies a la setmana, de les nou de la nit a les set del matí. Quan surto de treballar a les set i arribo a casa no tinc problemes per dormir però, els dies que no treballo i intento dormir a la nit, em costa. Hi ha temporades que ho porto millor que altres”, explica.
En Jaime Sánchez, vigilant de seguretat, també treballa de nit alguns dies. Ho compagina amb la jornada laboral diària al mateix sector. “No t’hi adaptes mai. No hi ha res pitjor que trencar la rutina de son totes les setmanes. Dormo a hores comptades, a intervals, sense arribar a descansar plenament. Els caps de setmana només dormo tres o quatre hores al dia ja que tinc família a la qual haig d’atendre”, comenta.

Qui també té problemes per dormir bé es David López, futbolista del Terrassa FC. Aquest egarenc de 31 anys entrena fins tard i sol llevar-se entre les quatre i dos quarts de cinc del matí per posar-se a treballar ben d’hora. “No descanso bé. Una vegada al llit, em desperto sempre. Amb sort, dormo unes cinc hores i això em passa factura. Les setmanes es fan molt llargues, arribo al divendres amb l’energia bastant limitada”, afirma.

Un trastorn comú
Més enllà de les persones que acaben de ser pares, les que treballen de nit i les que es lleven d’hora per començar la jornada laboral, també hi ha molta gent amb problemes d’insomni. A Espanya, més de quatre milions de persones pateixen insomni crònic, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia, que apunta també que entre un 25% i un 35% de la població adulta el pateix de manera transitòria. Els problemes van des de la dificultat per agafar el son fins a despertar-se diverses vegades durant la nit, o aixecar-se més aviat de l’hora prevista.

Entre les causes, s’apunta a l’estrès i l’ansietat, però també a les males condicions de l’espai de descans, els hàbits irregulars de son, els mals hàbits de nutrició i el consum de substàncies excitants (alcohol, cafè, te…). A més, el risc d’experimentar aquest trastorn augmenta en els casos següents: ser dona, tenir més de 60 anys, patir un trastorn mental, treballar de nit o canviar de torn amb freqüència i viatjar sovint llargues distàncies.

Segons alguns estudis, el 17% dels espanyols pren pastilles per dormir. Cal tenir en compte que el control sobre aquests medicaments ha de ser estricte i que han de ser prescrits per un metge ja que poden provocar importants efectes secundaris com la somnolència, alteració de la capacitat de reacció, fatiga o pèrdua de memòria, que poden al seu torn revertir el trastorn de l’insomni i provocar altres problemes de salut. També poden generar dependència i abstinència si es deixen de prendre, així com problemes de tolerància, que fan que cada vegada se’n necessiti un major consum.

En aquest sentit, des del Canal Salut de la Generalitat de Catalunya expliquen que, si el problema d’insomni persisteix més de quinze dies, cal parlar amb el metge de capçalera. Aquest trastorn pot desaparèixer amb l’adopció d’hàbits d’higiene del son i amb el tractament de les causes que el produeixen. Si aquestes mesures no són suficients, el metge pot recomanar fàrmacs que ajuden a relaxar-se i a agafar el son. També hi ha clíniques especialitzades en medicina del son, que poden ajudar a resoldre el problema, quelcom molt important per a la salut. I és que estudis científics demostren que la quantitat i la qualitat del son estan relacionades amb el risc de patir malalties.

Dormir ajuda a regular els nivells de grelina i leptina, hormones responsables de les sensacions de fam i sacietat. Per tant, quan es dorm poc, es pot sentir la necessitat de menjar més, fet que pot provocar l’augment de pes i, com a conseqüència, excés de pes o obesitat. Generalment la pressió arterial disminueix mentre es dorm, però el son interromput pot afectar negativament aquest descens normal i comportar hipertensió i problemes cardiovasculars. D’altra banda, la manca de son influeix en la capacitat del cos per processar la glucosa i, per tant, pot provocar l’aparició de diabetis. A més, les persones amb insomni tenen un risc deu vegades més gran de desenvolupar depressió en comparació amb la resta.

No dormir bé també pot agreujar els símptomes d’algunes malalties o problemes de salut. La manca de son afavoreix les convulsions en persones amb epilèpsia. Els trastorns del son intensifiquen els símptomes del trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH), com la manca de concentració i la impulsivitat. D’altra banda, els problemes per dormir augmenten la fatiga de les persones que pateixen esclerosi múltiple.

Així doncs, dormir bé és molt important per mantenir-nos sans. 

To Top