Terrassa

2018: un any ple d’efemèrides

Ja hem tancat la porta del 2017 per donar la benvinguda al 2018. Un any que desitgem ple de sort, de felicitat i de bons moments, i que també ens portarà destacades efemèrides. Cinema, literatura, música, cèlebres naixements i altres importants esdeveniments que han marcat la nostra història tindran lloc durant aquest nou any que just acabem d´estrenar.

No podem començar d´una altra manera que recordant els 100 anys de la fi de la Primera Guerra Mundial. L´11 de novembre de 1918, a les cinc del matí, oficials de l´Alt Comandament britànic, francès i alemany es van reunir en un vagó de tren de Rethondes, al nord de París, per firmar l´Armistici de Compiègne, el que posaria fi a la Primera Guerra Mundial. Una notícia que en qüestió de minuts es va propagar arreu d´Europa. Això sí, per assegurar-se que els soldats d´ambdós bàndols rebien a temps la informació i que ningú deixava de disparar abans que l´enemic, l´alto el foc es va decretar per a les 11 del matí. Només sis hores que causarien prop de deu mil baixes.

Destaca, també, per les repercussions socials, culturals, educatives i polítiques que va tenir en el seu moment, el 50è aniversari del “Maig del 68”. Tot un cataclisme polític i cultural amb himnes tan revolucionaris com “Prohibit prohibir” o “Siguem realistes, demanem l´impossible” que, tot i acabar en fracàs, va ser la petita espurna que va encendre els canvis dels quals gaudim avui en dia. Així, per exemple, es va aconseguir un canvi educatiu que va millorar el sistema o una ampliació de les llibertats de les dones, que a partir d´aleshores serien vistes d´igual a igual amb els homes en tots els àmbits de la vida social.

També fa mig any d´una altra sacsejada política, la Primavera de Praga, un breu període reformista i de liberalització política realitzat des de dins a Txecoslovàquia però que seria sufocat ben aviat (va durar del 5 de gener al 21 d´agost de 1968).

Seguint amb revolucions i personatges que van canviar el món, aquest 2018 farà cent anys del naixement de Nelson Mandela, un dels líders emblemàtics de la lluita contra el sistema polític de l´apartheid i que va arribar a ser el primer president de la República de Sud-àfrica. Un altre lluitador va ser Martin Luther King, un dels principals líders del moviment afroamericà pels drets civils dels anys seixanta que va rebre el Premi Nobel de la Pau i va morir assassinat el 4 d´abril de 1968.

Gran any per a la cultura
Aquest any també serà molt important per a la cultura catalana. I és que farà 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i un segle de la publicació de la “Gramàtica catalana”. Així mateix, farà mig segle de la creació de la Universitat Autònoma de Barcelona, convertida en un dels principals referents educatius i de recerca del país. D´altra banda es compliran 700 anys de la creació de l´Arxiu de la Corona d´Aragó, creat el 1318 a Barcelona pel rei Jaume II d´Aragó el Just com a arxiu unificat de tots els territoris de la corona.

En el terreny literari, hi haurà així mateix importants aniversaris. La parella de detectius més desastrosa de les vinyetes creada per Francisco Ibáñez, Mortadelo i Filemón, compliran 60 anys. I també una altra celebració per a una parella de còmic: els germans Zipi i Zape, obra del català Josep Escobar, faran ni més ni menys que 70 anys.
Per la seva banda, el camp musical commemorarà importants gestes. I és que el 1968 van aparèixer himnes tan importants per a la música catalana com “L´estaca”, de Lluís Llach; “Què volen aquesta gent?”, de Maria del Mar Bonet; “L´home dibuixat”, de Jaume Sisa, o “Noia de porcellana”, de Pau Riba.

Seria el mateix any en el qual Joan Manuel Serrat es negaria a anar a Eurovisió per no poder cantar en català el seu “La, la, la”, que finalment interpretaria Massiel. A més, la soprano Montserrat Caballé complirà 85 anys i ja farà 60 anys de la primera edició dels Grammy, un dels guardons musicals de més prestigi a nivell internacional.

Finalment, en el terreny cinematogràfic també hi haurà grans efemèrides. Començant pels famosos premis Oscar, que compliran 90 anys, passant pels 50 anys de l´estrena de “2001: una odissea de l´espai”, del director Stanley Kubrick, o els ja 25 anys que fa que vam poder veure els espectaculars dinosaures de “Jurassic Park”, gesta per a la qual Universal ja prepara una gran celebració. 

To Top