Terrassa

“Telegram serà tendència el 2018”

La Mariola Dinarès (Terrassa, 1971) és “de Matadepera de tota la vida”. Els migdies, la podem escoltar presentant el programa “Popap” a Catalunya Ràdio, sobre tendències a les xarxes socials. A mitjan mes, la Mariola va rebre el premi DonaTIC Divulgadora 2017, per la seva tasca en l´àmbit de la comunicació vinculada a les noves tecnologies.

Vostè té molta experiència a la ràdio, a Flaix FM, Ràdio 4… Com viu ara l´etapa a Catalunya Ràdio?
Doncs és com un somni i també un repte. És allò que tota la vida he desitjat, perquè jo a la ràdio feia una mica de tot, però sempre volia anar cap al tema de les xarxes.

Com explicaria què és el programa “Popap” a qui encara no l´hagi escoltat mai?
Sempre dic que no és un programa de tecnologia, sinó de societat i de persones que es comuniquen. És a dir, no parlem tant de les xarxes socials, de Facebook o Twitter, com del que hi ha a dins d´elles, del contingut, les tendències… Expliquem allò que s´hi cou a través de veus expertes, d´especialistes.

Quines tendències ens esperen, quant a xarxes socials, el 2018?
N´hi ha una de molt clara, que és Telegram. Avui en dia, aquesta és la xarxa emergent. Twitter està tan ple de “soroll”, de tants i tants comentaris, que de vegades costa trobar allò que estàs cercant.

I això ja no passa a Telegram…
No, perquè Telegram va amb canals unidireccionals (per exemple, si ens unim al canal de Telegram d´una entitat cultural, només veurem la informació que ens enviïn des d´aquella entitat, i de cap altra si no la seleccionem abans).

Instagram seguirà de moda?
També és un gran moment per a Instagram. Ara, la gent més gran està a Facebook i la més jove, a Instagram, tot i que ja hi ha gent gran que està entrant a Instagram, perquè s´ha convertit en molt més que una xarxa social de fotografia. Ja és un xat també. Els joves, més que per Facebook, es comuniquen ja per Instagram Direct, la missatgeria instantània d´Instagram.

Què més serà tendència el 2018?
Crec que ha de ser l´any en què hem de començar a dominar el mòbil, més que no pas que el mòbil ens domini a nosaltres.

Ho aconseguirem algun dia, això?
Als Estats Units, hi ha gent que, senzillament, se n´ha desconnectat (en el sentit que viu sense mòbil). A mi, em sembla que no ens n´hem de desconnectar, sinó que ens hi hem de connectar bé.

I com es fa això?
Organitzant-nos el temps i sabent que tenim unes eines al nostre abast, que les mateixes xarxes socials ens permeten utilitzar. Facebook, per exemple, dóna l´opció de fer cercles. És a dir, jo puc penjar una foto a Facebook i fer que només la vegin els meus familiars.

Però tot això és temps…
És temps, clar. Però cal ser molt conscient que tot allò que pengem a les xarxes socials ens pot acabar retornant d´alguna manera. Quan busquem feina, per exemple, segur que rastrejaran les nostres xarxes socials per saber qui som. Aquest, el laboral, serà un dels problemes de futur que els joves tindran en relació amb les xarxes.

Un altre risc és no saber discernir entre les informacions vertaderes i les falses que ens arriben per Whatsapp…
És evident i, per a mi, és fort que nosaltres, els periodistes, haguem ara de donar a la gent aquelles mateixes eines que ens van ensenyar a la facultat per distingir una notícia certa d´una que no ho és. Es deia que, a les xarxes, tothom podia fer periodisme… Però crec que ara, més que mai, s´ha vist que és necessària la figura del periodista, la d´aquella persona que fa de filtre i contrasta les informacions.

Diu que, a part de la ràdio, també té una web per lligar online?
(Riu.) Sí, quedemonline.cat.

I com és això?
Amb el meu company, en Joan Arenyes, volíem fer un producte que normalitzés el català i que encara no existís a casa nostra. L´any 2003, als Estats Units, ja hi havia Match.com, per lligar per internet, i vam acabar creant una web similar. Ens vam especialitzar en segones oportunitats. És a dir, en persones amb fills que ja no sortien a buscar parella i ho farien a la web.

Per cert, a la ràdio, viu molt pendent de les audiències?
Quan vaig presentar el projecte de “Popap” a Catalunya Ràdio, vaig intentar fer molta pedagogia, en el sentit de dir que avui en dia tothom està al món digital, i es necessita molta divulgació sobre certs aspectes perquè ningú neix ensenyat. Llavors, els meus caps consideren que “Popap” és un programa que volen tenir a la graella, de servei públic.

Vol dir que no té tanta pressió en termes d´audiència?
Vull dir que els meus caps no em demanen massa resultats, però jo penso que igualment es pot ser ambiciós. I, de fet, la nostra audiència sempre ha anat a l´alça.

I, a la tele, s´hi veu?
No ho descarto, però a la ràdio pots ser més tu mateixa que a la tele. A mi, m´agrada molt improvisar, ser molt natural a l´hora de presentar, i això la tele encara no ho permet tant. De fet, crec que, a la tele, li falta això. Sobretot pensant que la gent més jove està acostumada a veure que aquells “youtubers” que més triomfen són els que actuen d´una forma més natural. Per tant, la televisió no pot quedar-se tan encarcarada.

Demanarà tecnologia als Reis?
(Riu.) És molt fort! Els he demanat un llum que il·lumina d´una forma com per poder gravar vídeos tipus “youtuber”! Aquest 2018 vull intentar fer més vídeos i coses així.

Fa molta vida a Matadepera?
Molta! Hi compro molt. M´agrada donar suport al comerç local. 

To Top