Diners

S’acaba l’any

Manuel Castells apuntà en el seu discurs en què va ser investit Doctor Honoris Causa a la UAB el passat 19 de Desembre, les alternatives a la democràcia liberal representativa que ens governa actualment, resumides en tres punts: 1) democràcia participativa complementaria a la democràcia representativa, per tal que grups exclosos del poder intervinguin en decisions que afecten la seva vida quotidiana 2) democràcia electrònica incloent el vot electrònic connectat a altres procediments per assegurar la seva integritat, per exemple que no es faci des de casa 3) democràcia articulada des de la base i deliberacions en xarxa, com la plataforma de deliberació i presa de decisions de "podemos" "Agora". Els problemes de la democràcia són els que sorgeixen de les pràctiques de funcionament correcte dels procediments, com la corrupció. La democràcia com a dignitat no consisteix en procediments, sinó en la defensa dels drets humans bàsics. La dignitat humana és universal i les institucions de dignitat estan construïdes per subjectes humans que viuen les seves circumstàncies específiques. El futur de la democràcia té un aspecte clau: les qüestions bàsiques dels éssers humans són globals i les institucions polítiques són nacionals o locals. El govern global en forma d’institució no existeix però és possible a través de la xarxa tenir governança global sense govern global. Calen encara molts esforços per saltar les barreres que els governs i institucions posen. No només són les institucions: hi ha grans asimetries en la distribució de la riquesa i de la informació que alimenten les dificultats. El joc de la democràcia pot seguir en les institucions en termes aparents mentre que els poders reals del capital, coneixement i informació prenen decisions i controlen el que passa a la xarxa. A la xarxa és també on hi ha solucions per la de decisions socialitzada global. Treballar per l’encaix de tot plegat, mantenint la gestió local o nacional, és el repte més gran de la democràcia actual i del nostre futur.

S’acaba l’any amb necessitats d’energia renovada. La despesa per família en el període nadalenc (segons Deloitte) es dispara de 612 (2016) a 633 (2017) superant en molt la mitjana europea a 445 euros. La despesa en menjar i viatges és més gran que la de molts països i això implica que l’ús de la compra per mitjans electrònics augmenta significativament. Les raons més importants esgrimides per augmentar la despesa es troben en les ganes de gaudir, promocions, augment d’ingressos i també més confiança en l’economia i l’ús de les innovacions. La irrupció de compres a través de procediments electrònics invoca a innovacions disruptives en moltes activitats, sectors i empreses. Llegim que el 25% dels pisos de lloguer es busquen a través del mòbil.

La tecnologia i internet no és únicament compra: L’anàlisi de BigData ens ofereix informacions noves. Per exemple: quines diferències hi ha entre el nord i el sud en el consum de begudes alcohòliques? Aquesta pregunta la respon en un recent estudi, la consultora Ais Group on mostra com a Ourense la despesa anual per família és de 233,14 euros (189,26 a tota Espanya) mentre que a Terol en van gastar 126,44. El 62% en vi i el 30% en cervesa i 8% en licors en el primer cas mentre que és el 42%, 34% i 34% respectivament a Terol. Deu ser el fred del lloc que fa augmentar aquest darrer percentatge. En el desenvolupament de productes les empreses utilitzen sistemes d’intel·ligència artificial per reduir temps en la identificació dels components dels nous productes com ara llegim que fa Carlsberg en el seu projecte "les petjades de la cervesa" .El retail pot contrarestar el joc dels grans jugadors com Amazon i Alibaba amb tres estratègies destacades per la consultora BCG: 1) Millorar la proposta de valor (marca) 2) millorar l’experiència del client (comoditat i descobriment) i 3) millorar les operacions internes (eficiència). Muji empresa japonesa amb quasi 900 botigues de marca pròpia (quasi 700 entre el Japó i la Xina), lidera el rànquing de cotitzades en retail en rendibilitat. La segueix per Rite Aid , cadena de farmàcies de la costa est dels US, que també pràctica aquestes estratègies. Pensaments socials, econòmics, tecnològics i de retail que ens segueixen i seguiran el 2018. Bon ANY!

*L’autor és economista i profesor UAB

gabriel izard@uab.cat

To Top