Experta en comerç internacional i a portar les idees a la seva comercialització, treballa com a consultora en Innovació Estratègica. D’origen madrileny però establerta a Barcelona, va fundar l’Associació Catalana de Coolhuting, que pretén de donar a conèixer les idees innovadores de les empreses i emprenedors catalans. Col·labora com a ponent a Universitats i escoles de negoci.
Què és el coolhunting?
És una disciplina recent, que neix als anys noranta en el sector de la moda i que suposa analitzar i captar tendències. En el món de l’empresa, es fa imprescindible en els moments actuals, en els que els cicles de vida s’escurcen i la demanda està saturada. Mirar cap al que ha de venir es fa clau i imprescindible. El coolhunting utilitza una metodologia per minimitzar el risc d’aquestes tendències. En definitiva, el que fem és informar-nos per detectar oportunitats i identificar nínxols de mercat.
Quina és la metodologia d’un coolhunter?
Tenim tres pautes. Una seria la d’observar. Ara tot el que passa està a internet. Però també què passa fora de les xarxes. Identificar com canvien els gustos i les preferències. També intentem filtrar tota la quantitat d’informació, monitoritzant-la. Les tendències no acaben, estan en evolució. I, després, es tracta d’analitzar tota la informació per aplicar-la.
Es pot considerar com una professió?
Sens dubte, és clau. Més que una professió, que considero que sí, crec que és imprescindible, en els conceptes en què cadascú vol treballar, desenvolupar una sèrie d’aptituds per estar molt atents al tan ràpid i el canvi és constant. I hem d’estar atents al que passa i també al desenvolupament de noves competències.
No està anant tot massa ràpid?
La clau de tot el canvi està en la rapidesa. I la rapidesa és una constant. Hem d’adaptar-nos però estant realment informats i amb un pensament crític, per saber analitzar tot el que s’està succeint.
Pot ser una disciplina que s’estudiï a les universitats?
És una disciplina molt innovadora i no està molt ben definida. És clau per tenir una visió estratègica, per desenvolupar nous productes i serveis, i per identificar nous models de negoci. També per tenir una bona visió per prendre decisions.
Quin seria el perfil per ser un bon coolhunter o no hi ha un patró?
Té a veure amb competències i habilitats que pots desenvolupar. Han de ser coses que agradin. El coolhunter és una persona inquieta, curiosa, i que li agrada veure per on arriba la novetat. També vol identificar aquests canvis que estan succeint en el consumidor. Moltes de les tendències, tenen un impacte positiu i, descobrir-les, és molt interessant. Qualsevol persona pot ser un bon coolhunter.
Si un coolhunter, és qui capta les tendències, potser és més important qui crea la tendència.
Això és interessant. Les tendències es difonen a través dels innovadors, que suposen un 2,5 per cent, i la clau són els Early Adopters, que són les persones que adopten la innovació com a pròpia i comencen a difondre-la.
Hi ha tendències que són provocades?
Les tendències de llarga durada són més les que vénen del consumidor, que les ha demanat. Les tendències, si les coneixes i les treballes, les pots utilitzar en benefici propi.
Així, allò de que tot està inventat, és fals?
Sí. I menys ara, que tot està per venir. El canvi és en tots els sectors, i ara més que mai. Hi ha un llibre molt interessant, “El mundo que viene”, i que diu que això és un gran tsunami i que hem d’estar atents i s’ha de divulgar.
El consumidor ha canviat molt?
Les tendències tenen el seu origen en el consumidor. I ara és més conscient, i demana que les empreses siguin transparents. Ara el consumidor està molt més informat i, a més, és més proactiu i si alguna cosa no li agrada, ho diu.
L’aparició de l’emprenedoria és real o hi ha molt mite?
És real. Sorgeixen perquè la gent jove que vol incorporar-se a una feina vol unir la passió amb el treball. No vol una feina per tota la vida, el vol amb significat. I això va unit amb el boom de l’emprenedor. N’hi ha que emprenen per necessitat, ja que el mercat laboral no acull a tothom.
Vostè és consultora d’innovació estratègica. Què vol dir?
Fem informes de tendències per ajudar a les empreses a prendre les decisions més correctes i minimitzant els riscos. Ajudem a cocrear idees entorn de nous productes o nous serveis, o per projectes que puguin sorgir.
El món laboral canviarà molt?
Una gran majoria de carreres, d’aquí a uns anys, no existiran. Si les professions canvien, les carreres també ho hauran de fer. Encara que no vulguis canviar, els canvis t’afectaran.