Opinió

Salutació des de Fàtima

Una salutació cordial des de Portugal a tota la família diocesana. Em trobo al santuari marià de Fàtima, participant en la IV Peregrinació Diocesana de Joves amb 200 joves, 15 sacerdots i el bisbe auxiliar. Hem vingut a aquest lloc on Maria, la Mare, volgué parlar-nos d’una manera particular als inicis del segle XX. Hem vingut per congregar-nos a la seva presència com a família i per implorar la seva protecció maternal. En l’any del centenari de les aparicions hem volgut peregrinar fins a aquest lloc sant per tornar després com a apòstols i evangelitzadors. Amb el lema “Guieu-nos cap al cel” anem fent camí i aprofundint en la nostra relació amb Déu, amb Maria, amb l’Església i amb el món.

Fa cent anys, el 13 de maig de 1917, la Verge Maria es va aparèixer en aquest lloc a tres petits pastors: Lucía, Jacinta i Francisco. Els convidà a oferir-se com a víctimes de reparació i s’oferí a guiar-los fins a Déu. Aleshores, de les seves mans maternals va sortir una llum que va penetrar en el seu interior, i va fer-los sentir submergits en Déu. L’Església ha donat la seva aprovació a la realitat d’aquestes aparicions. El beat Pau VI visità Fàtima en la celebració del cinquantenari; sant Joan Pau II hi peregrinà un any després de sofrir un atemptat a la plaça de Sant Pere i va consagrar l’Església i tots els pobles a l’Immaculat Cor de Maria; hi tornà en el desè aniversari de l’atemptat, i en la seva tercera visita, el 13 de maig del 2000, beatificà Francisco i Jacinta, amb assistència de Sor Lucía i d’una multitud de pelegrins. Benet XVI també visità Fàtima (12/13-05-2010) i consagrà a la Mare de Déu de manera especial tots els sacerdots de l’Església. Recentment, el fet que el sant Pare Francesc hagi canonitzat Jacinta i Francisco (13-05-2017) reforça l’aprovació de l’Església a les aparicions de Fàtima.

Quin és el missatge? El missatge de la Mare de Déu de Fàtima és una invitació a la penitència, a la conversió, a la pregària. Avui dia aquest missatge es manté vigent, més encara, es pot dir que és urgent que es compleixi. Ens trobem immersos en un procés de secularització aparentment impossible de parar, i en una part de l’antic Occident cristià no és exagerat afirmar que s’ha arribat a una veritable apostasia. D’altra banda, l’Església sofreix avui unes persecucions exteriors fortes, procedents de corrents antics i moderns que van configurant una cultura cada vegada més refractària a Déu i al missatge cristià, i l’Església també sofreix avui per les infidelitats que es donen dintre seu.

El camí de la conversió, la penitència i la pregària és el bon camí, encara que en algunes ocasions costi de mantenir el rumb o superar les temptacions que es troben. Tota la nostra vida ha de ser un camí de renovació, de creixement, d’immersió en Crist, un procés constant de transformació interior i de progrés en el coneixement i l’amor del Senyor. Cal que la seva gràcia revifi els nostres cors perquè puguem passar de la mort a la vida, de la fosca a la llum, de la hipocresia a la veritat, de les discòrdies a la unitat. Maria, Mare de Déu i Mare nostra, continua cridant-nos avui a un renovat amor a la conversió, la pregària i la penitència. Aquí hem posat sota els seus peus els nostres goigs i esperances, els nostres sofriments i treballs, i li hem demanat per a la conversió de la nostra diòcesi i del món sencer.

El missatge de la Mare de Déu de Fàtima és una invitació a la penitència, a la conversió, a la pregària

To Top